Muzika kao čarobni štapić

Znam da znate da muzika ima čarobnu moć. I znam da ste se u to stotinama puta uverili. Ipak, evo podsetnika šta kažu naučnici, kako tačno muzika može vašem detetu doneti korist u u razvoju govora, jeziku, matematici, koncentraciji i socijalnim veštinama. Bez obzira da li vaše dete uči da svira muzički instrument ili ne, pokušajte da ga što više izlažete muzici i uživajte u mnogim prednostima!

Razvoj mozga

Studije iz oblasti neuronauke pokazuju da muzika može poboljšati funkcije mozga kod dece. Muzičke aktivnosti (poput sviranja instrumenta, pevanja ili samo slušanja muzike) stimulišu rad mozga, a ovakav trening dovodi do poboljšanja njegove strukture formiranjem velikog broja novih neuronskih veza. Najveću dobit razvoj mozga ima od sviranja instrumenta i to je primetno već nakon 8 meseci. Ipak, dugotrajni rezultati sigurni su kod dece koja su najmanje 3 godine svirala.

Jezičke veštine

Studije takođe pokazuju da su mala deca koja imaju časove muzike poboljšala razvoj govora i naučila da čitaju lakše i brže od svojih vršnjaka. Učenje muzike pomaže razvoju leve strane mozga (koja je dominantna za učenje jezika i zaključivanje), dok desna hemisfera pomaže u prepoznavanju visine zvuka i podučava ritmu i rimi. Pesme koje deca pevaju takođe mogu pomoći deci da se sete informacija. Smatra se da je jedan od najboljih treninga za učenje informacija u školskom periodu upravo pevanje velikog broja pesmica u predškolskom periodu.

Matematičke veštine

Muzika može da pomogne u razvoju matematičkih veština. Slušajući muzičke taktove, vaše dete može naučiti osnovne razlomke, prepoznavanje obrazaca i rešavanje problema. Deca koja se bave muzikom takođe imaju poboljšanu prostornu inteligenciju i sposobnost formiranja mentalnih slika predmeta – veština važnih za napredniju matematiku. Prostorna inteligencija je u direktnoj vezi sa kapacitetom za pamćenje.

Sećanje, pažnja i koncentracija

Nedavna istraživanja su pokazala da odrasli ljudi koji su muzički obučeni imaju bolje veštine radne memorije, te da pamte stvari čak i dok su im umovi zauzeti drugim stvarima. Učenje muzike takođe zahteva značajan nivo koncentracije, obučavajući decu da fokusiraju svoju pažnju tokom dužih perioda u kojima sviraju ili pevaju. Takođe, da bi ste prepoznali pesmu na radiju, potrebno je aktivirati ogromne regije mozga a one često uključuju i razna druga sećanja i emocije pa nije čudno kako već sa prvim taktovima neke numere odmah imate asocijacije na ljude, mesta i osećanja.

Povećana koordinacija

Baš kao i bavljenje sportom, igranje i plesanje uz muziku pomaže deci da razviju svoje motoričke sposobnosti. Stvaranje muzike uključuje više od korišćenja glasa ili prstiju: uključuju se uši i oči, kao i veliki i mali mišići što pomaže telu, umu i emocijama da rade zajedno.

Dostignuća i disciplina

Učenje muzike uči decu da rade na kratkoročnim ciljevima, razvijaju rutinu i vežbaju samodisciplinu. Odvajanje redovnog vremena za vežbanje razvija posvećenost i strpljenje a savladavanje novog muzičkog dela dovodi do osećaja ponosa i postignuća i pomaže deci da nauče vrednost samodiscipline.

Socijalne veštine

Stvaranje muzike sa drugima (poput benda, hora ili orkestra) poboljšava socijalne i emocionalne veštine dece koja uče da rade zajedno kao tim i razvijaju osećaj empatije. Naučnici su otkrili da kada deca zajedno sviraju ili pevaju – od jednostavnih ritmova do većih grupnih nastupa, imaju veću mogućnost da se prilagode ruđim emocijama, usaglase rad srca, disanje i pokrete tela i osete bliskost sa grupom.

Radost muziciranja

Muzika može deci pružiti način da se izraze, oslobode svoju kreativnost, nadahnu i podstaknu, opuste se i ublaže stres i napetost. Samo razmislite o tome kako biste uživali uz prelepi komad klasične muzike, pevali omiljenu pesmu sa prijateljima ili plesali uz sjajnu pesmu na radiju – muzika može učiniti da vaše srce zapeva!

Muzika za život

Uz sve ove pogodnosti, budite istrajni u tome da dete što više izlažete muzici – slušajte, pevajte, igrajte zajedno, idite na koncerte ili ih slušajte na internetu ili napravite zajedno sopstvene muzičke instrumente. Ako vaše dete želi da svira, upišite ga u muzičku radionicu ili školu i budite mu najveća podrška da još više zavoli muziku. Pohvalite trud koji ulaže i vratiće vam se višestruko. Nije važno da li će se kasnije u životu baviti muzikom profesionalno ili amaterski, daleko je važnije da dete muziku voli, sluša i stvara. A zauzvrat, muzika će doneti radost i, poput čarobnog štapića, mnogo koristi u razvoju naših najmlađih.

Marijana Milošević

Bim Bam

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a comment