Nadmašite izazove: Inspirativne rečenice za podršku deci u teškim trenucima

Svaki izazov krije tajnu uspeha, a savladavanja prepreka je putovanje samoproučavanja i rasta. Nekada samo jedna reč može da promeni perspektivu i pomogne da pronađemo motivaciju, snagu ili strpljenje. Kada radite sa decom, potrebno vam je da uvek znate te čarobne reči ili rečenice koje hrabre, inspirišu i podstiču. Ovo je mali podsetnik o snazi volje, strpljenju i veri u sebe u samo malo drugačijim rečenicama.

Kada dete kaže “Ne mogu”, recite Još uvek učiš. Ni jedan veliki muzičar nije postao majstor preko noći.

Kada dete kaže “Stalno grešim”, objasnite  da su greške koraci ka uspehu. Svaki ton koji pogrešiš je prilika da naučiš nešto novo. Uz svaku grešku, rasteš.

Kada kažu: “Stalno grešim na istom mestu”, pitajte ih Šta treba da uradiš da to mesto sviraš bez greške

Kada je dete ljuto na sebe jer mu ne ide, ohrabrite ga rečima da je ljutnja samo korak ka boljem izvođenju. Da ti nije važno, ne bi bio ljut na sebe. dečak violončelo svira muzička škola

Kada bi da odustanu, podsetite ih da je upornost najveći junak uspeha. Podsetite ih i zašto su počeli, to je trenutak za samorefleksiju i svrhu. Ne odustaj kada stvari postanu teške.

Kada dete kaže “Nisam talentovan/a”, recite im Talent je sjajan, ali strast i rad su ono što gradi prave majstore. Podsećajte decu da su trud, strpljenje i vežba ključ svakog uspeha.

I najveći virtuozi su imali svoje izazove. I nesigurnost, i bes, i neprijatnost su prolazni.

Podstičite ih rečima Svaka teškoća je prilika za rast. Svaki komad muzike donosi nove izazove, a oni  te čine boljim muzičarem.

Kada kažu: “Ovo je suviše teško”, ohrabrite ih tako što će izabrati najmanji mogući deo koji mogu odmah da navežbaju. To će ih ohrabriti da nakon toga navežbaju još jedan, pa još jedan deo i sami generišu motivaciju.

Podstičite decu da podele sa vama svoje nedoumice, pitanja, strahove. Objasnite im da nije sramota pitati za pomoć već hrabrost. Deljenje tereta čini put lakšim.

Kada kažu da im je vežbanje dosadno, podsetite ih da ništa lepo u prirodi nije nastalo preko noći. Potrebni su dani, meseci i godine da bi se desile promene. I potrebno je strpljenje.

Kada kažu da su uplašeni ili da imaju tremu, naučite ih da taj osećaj nazovu uzbuđenje. Nauka je dokazala da kada kažu Baš sam uzbuđen/a, ne luči se kortizol, koji ometa postizanje rezultata tako što onemogućava fokusiranje na zadatak.

časovi flauta muzička škola dete sviraKada svoj uspeh porede sa tuđim, podsetite ih da se fokusiraju na svoj put i slave svoje male pobede koje vode ka velikim dostignućima.

Podržimo decu ne samo u muzičkom i tehničkom usavršavanju, već i u razvoju hrabrosti, strpljenja i vere u sebe. Neka ove rečenice postanu deo našeg rečnika, podstičući decu da osete radost muzike i uspeha. Učimo ih vrednosti truda, podrške i učenja iz svake greške, kroz muziku, za ceo život.

Marijana Milošević

Bim Bam

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a comment