Faze dečje igre

Da li ste znali da sati provedeni sa drugarima igrajući se u dvorištu ili parku uče decu vrednim socijalnim veštinama i neguju kreativnost? Vreme igranja je vitalni deo detetovog razvoja a sama igra je osnovni kanal učenja dece. A igra doprinosi kognitivnom, socijalnom, fizičkom i emocionalnom učenju. Kako deca rastu, tako se menja i tip igara i vrste učenja koje bogate dečje iskustvo.

Deca već od samog rođenja izuzetno dobro reaguju na igru. Bebe će stimulisati nešto tako jednostavno kao što je bučna zvečka ili posude i varjače u kuhinji. Iako deluje krajnje jednostavno, upravo zvečke i “bubnjevi” biće osnova za razvoj koordinacije, čula sluha i vida.  Nešto kasnije, mališani počinju sa paralelnom igrom, što plastelin1znači da se igraju rame uz rame sa igračkama, a ne jedni sa drugima. To je period kada se započinje sa igrama koje razvijaju strpljenje i fokus na čemu će se raditi dobar deo detinjstva. Kako odrastaju, igra postaje asocijativna, što znači da dete zanima šta drugi rade. To je period kada uče od modela, tj. imitiraju i to najčešće odrasle. Tada je važno pokazati kako a ne samo reći. Dok odrastaju, igre skrivanja, sa elementom iznenađenja, biće veoma zabavne i korisne za razvoj deteta. Igre poput Ledeni čika ili Muzičke stolice, doprineće razvoju razmišljanja unapred, planiranja i fokusiranja pažnje. Kako deca rastu i postaju zainteresovana za svet oko sebe, mogu birati igre uloga, poput maskiranja ili imitacije poznatih odraslih. Takođe, to je period kada vole da stvaraju, bilo da je to Lego kockama, bojicama ili n klavirskim dirkama. Ovo je period kreativne igre. Neposredno pre nego što pođu u školu, deca bi mogla početi da učestvuju u zajedničkim igrama. To znači da im je dodeljena uloga u igri i uče samoidentifikaciju i osećaj grupnog identiteta. U ovom periodu dobro je decu uključiti u grupne aktivnosti poput hora, sporta, folklora ili baleta.

Ne morate ulagati u skupe igračke da biste podržali sve ove vrste igre. Na primer, malo dete može provesti sate zadubljeno u guranje šarenih štapića u plastičnu flašu, a malo starije u pravljenje gitare od kartonske kutije. Budite svesni da u svakom periodu života postoji prava igra za svako dete samo je treba prepoznati, ponuditi i prilagoditi.

Mnogo više o igrama za sve uzraste dece i kako ih iskoristiti da budu baza velikog učenja, saznajte na našim seminarima Muzičke igre. Seminar je namenjen prvenstveno zaposlenima u obrazovanju ali i mudrim i posvećenim roditeljima. Na stranici Najavljeni seminari pronađite kada je prvi sledeći zakazani termin.

Marijana Milošević

Bim Bam

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s