5 NLP lekcija za svakog roditelja

Ponekad pomislim kako je šteta što sam na svoje NLP putovanje krenula kada su mi deca imala već 10 i 12 godina i kako sam mogla biti još mudrija mama da sam neke stvari saznala ranije. Moje ćerke, sa druge strane, nisu imale izbor. I svesno i nesvesno su upijale principe neuro lingvističkog programiranja, vežbale tehnike, bile moji zamorčići i rasle zajedno sa mojim učenjem. Neke moje rečenice i pitanja znale su da ih izbezume dok sam ja mirno čekala odgovor. Ipak, danas sve češće čujem te iste rečenice iz njihovih usta i shvatam da je vredelo.

I vi se sada pitate, i dobro je da se pitate, šta sam ih ja to pitala? Reći ću vam, samo da dođemo do toga. Ono što je daleko važnije je šta je to što  je najkorisnije što sam ja naučila a sada prenosim na polaznike NLP treninga i Akademije za roditelje. Mnogo toga korisnog, da vam odmah kažem, i zato nešto od toga delim sa vama. Jer, kako ćete se samo iznenaditi kada probate neke od ovih saveta i shvatite da rade?!? Pa, veoma ćete se iznenaditi, zar ne?

  • Nema neuspeha, samo povratna informacija. Ili što bi Mendela rekao, Ili pobednik ili učenik. Znate li gde mi je ovaj aksiom najviše značio? Kada stigne kontrolni iz matematike i ocena 3+. Tada je ovaj aksiom odličan da jedna mama bude smirena i konstruktivna, pogleda zadatak i shvati šta tačno detetu nije jasno. Jer, svakako je taj kontrolni samo trenutni presek onoga što se zna i ne zna. Pa onda neka tome i služi. Da vidite gde greši jer ne razume. Sa ovom rečenicom u glavi, i detetu će biti jasno da to nije neuspeh već odraz truda i vežbe.
  • Ako uvek radiš isto, uvek ćeš dobiti isto. Ako te to što radiš ne dovodi do rezultata, radi nešto drugo. Ovo su, zapravo, dva aksioma koje mi često koristimo zajedno. Da vas podsetim kada nam je ovo korisno? Znate onu rečenicu: 100 puta sam mu rekla, i ništa! Da li stvarno očekujete da će 101. put biti drugačije? Neće. On i dalje ne čuje, vi se i dalje nervirate. Dakle, uradite nešto drugačije.
  • Značenje komunikacije je odgovor koji dobijate. Svako ko radi sa decom, svojom ili tuđom, ovo treba da zapamti. Kada detetu nešto govorite ili dajete instrukcije, najvažnije je da na kraju proverite da li vas je dete razumelo. To što se nama bakapodrazumeva da smo bili jasni, uopšte ne znači da smo rekli tako da nas dete razume. Budite fleksibilni i objasnite na različite načine kako bi bili sigurni da dete tačno zna šta treba da uradi.
  • Pitajte tako da dobijete odgovor a ne izgovor. Zapamtite da pitanja koja počinju sa Zašto? najčešće daju izgovor i zato ih izbegavajte. Kada dete često kasni, načešće bi pitali: Zašto si opet zakasnila na čas? – Zato što je bila gužva u prevozu. Primetite kako nema pravog odgovora, jer je odgovornost prešla na saobraćaj. A šta se desi kada pitate: Kako to da već treći put ove nedelje kasniš u školu? Tada dete mora da razmisli i da zaista da odgovor. I što je najbolje, možda će i samo uvideti gde greši. Kada god vam je važno da saznate odgovor a ne izgovor, započnite rečenicu sa Kako.
  • Neko se motiviše štapom a neko šargarepom. Ko zna koliko bi mi vremena bilo potrebno da svesno počnem da primenjujem različite tipove motivacije na različitu decu da nisam naučila da je nekoj deci najbolja motivacija da nešto izbegnu a drugoj da nečemu teže. Neko trči prema nagradi iza sedam gora a neko beži od kazne. Nismo svi isti i najgore što možete da uradite je da uporno motivišete dete suprotno od njegove prirode.

I za sam kraj, evo i one rečenice kojoj su se moje ćerke prvo čudile, pa se smejale, pa bile ljute svaki put kad je izgovorim a onda i same počele da je primenjuju. Znate ono kad neko dođe i kaže vam Kako me nervira… Neko ili nešto, nije ni važno. Uz to ide čitav spektar emocija, teške fiziologije i stezanje u grlu, stomaku ili rukama. E, kad se ta rečenica čuje u našoj kući, sledi moje čuveno pitanje: Kako si rešila da te to nervira?!? Kada dete, ali i brisanjeodrasli, prvi put ovo čuje, može biti ljuto, zbunjeno ili revoltirano. Ipak, poenta je da razume da taj neko, ili još gore to nešto, postaje jače od nas samih čim mu dajemo toliku moć da vlada našim emocijama, telom i umom. Probajte prvo na sebi, kada vam dođe da to izgovorite. Zapitajte se kako to što neko radi utiče na to kako ćete vi da se ponašate. I da li možete da se ponašate drugačije. Jer, ako radite uvek isto, dobićete uvek isto, zar ne?

Ovo su samo neke od tema o kojima ćemo detaljnije pričati u okviru Akademije za roditelje, ili kako ja volim da kažem NLP Akademija za mudre roditelje. Počinjemo 19.11. i sad je pravo vreme da se prijavite! Potražite dodatne informacije ovde. I zapamtite, nema idealnog roditelja ali ima sjajnih tehnika koje svaki mudar roditelj treba da zna!

Marijana Milošević

NLP trener

Ilustracije: My NLP Dnevnik

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s