Zašto deca vole Rainbow metodu?

Dobro se sećam uzbuđenja koje sam osetila kada sam prvi put sela u automobil kao vozač. Taj osećaj da od mene zavisi kretanje vozila bio mi je fantastično, mislila sam da je ceo svet moj! Prošlo je više od 30 godina i dalje pamtim to uzbuđenje.

Pre neki dan sam gledala devojčicu od 7 godina kako otkriva isti osećaj, samo sedeći ispred klavira. Ushićenje, samopouzdanje i motivacija su preplavile prostoriju, ona je uživala! A kako smo došli do toga?

Upoznale smo se u februaru i od tada smo se videle nekoliko puta. Počele smo sa asocijativnim povezivanjem boja sa imenima nota, igrom Poklopci smo izvežbale brzo prepoznavanje svake note i malo bojile po istom principu. Sledeći put smo ponovile sve boje, probale sviranje po asocijativnoj metodi, ali po brojevima i kada sam potvrdila da je zainteresovana da svira, za sledeći čas sam joj pripremila pesmicu napisanu po Rainbow metodi.

Ono što sam mogla dodatno da uradim, kako bih joj olakšala snalaženje na klaviru je da zalepim dunjanalepnice za dirke u odgovarajućim bojama ali sam bila uverena da njoj nisu neophodne. Dovoljno je velika da pamti položaj nota i bez obeležavanja bojom, a imena i položaj nota u notnom sistemu joj još nije potreban jer nismo odlučili da li ćemo se samo igrati ili baš početi da svira. Ako odlučimo da će ipak da svira, nalepnice će joj biti pravi saveznik.

Na sledećem času je dobila kompoziciju Zvončići, napisanu asocijativno, po bojama i sa različitim veličinama simbola, pa kad je nekoliko puta tako odsvirala, samo sam joj zamenila taj zapis sa sličnim u notnom sistemu, sa simbolima zvončića umesto nota. Cilj mi je bio da ona i ne primeti značajnu razliku već da je ponese poznata melodija, prstored, motorika… Tako je i bilo. Na sledećem času smo se podsetili kako je svirala po simbolima, i onda je istu kompoziciju dobila napisanu u notnom sistemu, sa svim oznakama kako se inače note zapisuju, samo su glavice bile obojene odgovarajućom bojom. Njeno oduševljenje kada je shvatila da svira iz pravih nota i da će tako moći da svira šta god poželi, ne može se opisati.

Sledeći moj korak biće da joj na poznatu melodiju uvedem i levu ruku, jednostavnu pratnju samo zbog koordinacije i doživljaja. Nije meni cilj da provedemo ceo čas samo uz klavir, mnogo toga još može da joj se ponudi na nivou opismenjavanja, upoznavanja sa razvojem ritma i sluha, slušanjem, motorikom i koordinacijom kroz igru, tako da klavir nije najvažniji. Cilj je da muziku iskreno zavoli i razume. Da i posle trideset godina i dalje prepozna to ushićenje kao prvi put.

A Rainbow i Bim Bam će nam u tome pomoći.

Marijana Milošević

Bim Bam

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s