Kako pevanje utiče na razvoj govora

Da li ste primetili da veliki broj dece danas ima problema sa artikulacijom? Da ih je teško razumeti jer lenjo pomeraju usne i gotovo da i ne otvaraju usta? Nekada je to bila karakteristika tinejdžera, a danas su oni postali roditelji i ovu svoju naviku nesvesno prenose na svoju decu.

Šta je zapravo artikulacija? To je jasno i razgovetno izgovaranje glasova i reči. Da bi dete naučilo da razgovetno govori, neophodno je da tako govore i odrasli u njegovom okruženju. Iako se zna da je važno da sa pevanog govora i tepanja pređemo na jasan izgovor onda kada dete počne da formira prve reči, retko ko nas upozori da je važno i kako pokrećemo vilicu, jezik i usne u prisustvu najmlađih. Kada dete ima dobar model u svom okruženju, može i da nauči*.  za sajt(15)

Dobar izgovor je i u direktnoj vezi sa žvakanjem, pa današnje preterivanje sa pasiranjem hrane i deci od 4-5 godina, može da oteža razvoj pravilne artikulacije. Osim što može imati trajne posledice na zdravlje deteta, nedovoljno žvakanje čvrste hrane ostavlja posledice i na neaktivnost jezika, vilice i mišića usana.

Pevanje može biti vaš saveznik

Bebe i deca mlađeg uzrasta izuzetno se vezuju za pesmu koju im neko peva i znaju da reaguju tako da hipnotisano gledaju u usne onoga ko im peva. To je posebno izraženo onda kada im neko peva sa naglašenom artikulacijom. Zašto je to tako? Deca koja uče da govore, imaju potrebu da osim što čuju reč, dodatno i vide kako je izgovorena. Setite se samo da i vi, kada je bučno okruženje, više gledate u usta sagovorniku, nego što ga slušate. Isto tako i mala deca moraju dodatno da uključe čulo vida, kako bi bolje razumela informaciju koju dobiju čulom sluha. Zato kada pevate deci, trudite se da naglasite svaku reč. Ne samo da je naglasite, već i da je prenaglasite. Takva vrsta pomoći vratiće vam se duplo: deca će naučiti da bolje slušaju i da jasnije izgovaraju reči.

*Nekoliko igara za pravilan razvoj artikulacije pronađite u mojoj knjizi Više od muzičke igre (deca baš vole igre Crveni karmin i Loptica koja ne pada).

Marijana Milošević

Bim Bam

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s