Moć malih navika

Nova godina donosi mnogo očekivanja, odluka i obećanja, ali, kada prođe nekoliko prvih dana i nedelja, na mnoge od njih smo već i zaboravili. Ne kažu slučajno NLP treneri da je promena brza i laka, samo se treba setiti da smo se promenili. Kada je istrajanje u odlukama u pitanju, dve su stvari važne: dobre navike i disciplina. I zapravo, ne zna se koja je važnija. Neću vas učiti kako da usvojite dobre navike, mogu vam preporučiti odličnu literaturu za to. Ali želim samo da razmislite o ovome: za sajt(12)

– Da biste pročitali 30 knjiga godišnje, potrebno je da dnevno pročitate svega 20 stranica.

– Da biste prešli 3 miliona koraka godišnje, dnevno treba da pređete svega 8000.

– Da biste uštedeli 2000€ godišnje, treba svakog dana da sklonite sa strane svega 5,5€.

Oni koji su dobri sa brojkama izračunali su da ako svoju produktivnost povećate samo za 1% dnevno, na kraju godine bićete tačno 37 puta produktivniji nego prošle godine. 37 puta! To znači da neko ko ima radno vreme 8 sati dnevno, za godinu dana može da nauči da sav posao završi za nešto više od 12 minuta. Znam da izgleda nerealno, ali istina je.

Pa šta nas sprečava da i mi budemo produktivniji i sami sebe iznenadimo? Male navike i disciplina. Odlučnost i odsustvo jednog od najvećih strahova – A šta ako uspem? Ako vam je lakše, prvo pomislite šta biste mogli sve u danu da postignete ako ne biste morali da radite 8 sati već 4 ili 2. I da sve stignete. Šta ako bi to bilo moguće? Moguće je, to je najvažnije, sve ove ostale misli u vašoj glavi trenutno nisu važne. Male navike, koje se redovno ponavljaju, kumulativno dovode do velikog uspeha. 15 minuta svakodnevnog vežbanja je 8 sati za mesec dana. A 15 minuta je, priznajmo sebi, vreme koje svako može da obezbedi u danu.

Druga stavka koju je važno da usvojite, ako još niste, je disciplina. Na primer, od kad smo bili sasvim mali, učili smo da redovno peremo zube. I peremo ih i kada nam je teško, i kada nam se spava, i kada nemamo vremena, i kada nam nije dobro. Operemo zube i idemo dalje. Ne mislimo mnogo o tome. Takve navike nas spašavaju na duge staze, ne postavljamo pitanje svaki put Zašto, samo ih obavimo. Takve navike nam trebaju i u poslu. Da se fokusiramo na par minuta i potpuno posvetimo samo jednoj stvari i prosto to završimo. Jedan pametan čovek rekao je da disciplina počinje onda kada ujutru namestite svoj krevet. Ako umete da budete disciplinovani u nekoj stvari i bespogovorno je redovno izvršavate – vi imate odličnu strategiju koja radi i koji možete da primenite i na uvođenje bilo koje druge navike.
za sajt(13)
Zamislite da uvedete rutinu da baš svakog dana pročitate 20 stranica knjige. Baš svakog dana učinite nešto za svoje zdravlje i prošetate, izvadite iz novčanika 600 dinara i sklonite. Šta ćete uraditi sa 2000€ sledećeg januara? Kako ćete se osećati kad budete u dobroj formi i ponosni na to što ste pročitali sve te knjige za godinu dana? Sve je moguće ako u to verujete. Ako vam je važno. Ako nađete razlog zašto. Ako nađete svoju svrhu. Upitajte se zašto bi vama bilo važno da pročitate sve te knjige, ili uštedite taj novac. Ili zašto bi vam bilo važno da budete u dobroj formi. Ili da redovno radite nešto vama važno.

Oni isti koji su izračunali da 1% povećanja produktivnosti dnevno dovodi do 37 puta boljih rezultata za godinu dana, izračunali su i da svega oko 5% ljudi koji su upoznati sa ovom strategijom, zaista uspe da je sprovede u periodu od godinu dana. Dakle, nije do brojki, do nas je. Do naše odluke da li smo u grupi od 95% onih koji odustaju ili 5% onih koji su disciplinovani. I ne potcenjuju moć malih navika.

A vi, gde ste vi?

Marijana Milošević
Bim Bam

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s