Priča koja menja život

U jednoj porodici, baš ovih dana, jedna tinejdžerka se požalila mami da je svet oko nje okrutan. Ljudi su neljubazni, nekulturni i prilično bezosećajni. Bio je to težak dan za nju i sve joj se činilo nerešivo.

Mama je pripremala ručak i pažljivo je slušala uznemirenu devojčicu. I dok ju je slušala, oljuštila je krompir, i stavila da se kuva u velikoj šerpi. U jednu manju stavila je nekoliko jaja, a u džezvu stavila vodu za kafu. I dok je devojčica pričala, žalila se da nema svrhe učiti, biti dobar i lepo vaspitan, na šporetu je voda vrila. Mama je znala da je sve to što njena ćerka govori zaista istina, i sama se svakodnevno sa time susreće. Zakuvala je kafu, sipala u šolju i rekla:

– Vidiš dušo, okolnosti u kojima živimo su baš kao ova voda koja ključa. Svuda je ista temperatura. Ipak, ona različito deluje na različit sadržaj. Od ključale vode, ovi krompiri, koji su bili čvrsti, postali su meki i raspadaju se. Jaje, koje je bilo lako lomljivo, očvrsnulo je, i po površini i iznutra. A kafa? Ona je ostala ista, samo je voda zbog nje promenila boju. Mi svoje okruženje i okolnosti u kojima živimo možemo da podesimo, kao temperaturu na šporetu. Ali, od njih ne možemo da pobegnemo. Ono što možemo je da prilagodimo svoje ponašanje okolnostima. Tvoj je izbor da li ćeš, i kada, zbog toga postati meka i raspasti se. Ili ćeš očvrsnuti i postati nesalomiva. A ja? Ja uvek biram kafu. Biram da obojim svoj svet, da utičem da moje okruženje bude lepše. Možda je moje okruženje zauzelo samo ovu jednu šolju, ali, meni je i to je dovoljno.

Birajte svoje okruženje. Birajte ljude kojima oči zasijaju kada vas vide. Birajte ljude od kojih rastete i na koje se ugledate. I birajte ko želite da postanete u kom okruženju.

Birajte svoju sreću.

Srećna Nova godina i srećan vam Boožić!

Marijana

Bim Bam

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s