Kakve poruke šaljemo, drugi deo

U prethodnom tekstu (Kakve poruke šaljemo?) pričali smo o upotrebi korisnih i praktičnih znanja iz oblasti Neuro lingvističkog programiranja (NLP) kada je komunikacija sa decom u pitanju. I došli smo do zaključka da nije sve jedno da li kritiku šaljemo na nivou detetovog ponašanja ili ličnosti. Između ove dve strane kontinuuma možemo izabrati i da kritikujemo i veštine, znanja, strategije ili uverenja i vrednosti, iako je najmudrije kritiku uputiti upravo na adresu ponašanje.

I sada se vi pitate, i dobro je da se pitate jer to znači da ste zainteresovani za promene i učenje, kako reagovati, šta reći i kako uputiti najadekvatniju poruku. U prethodnom tekstu smo pomenuli neurologičke nivoe i oblasti koje su važne kada adresirate poruke. Tako možete kritikovati, ili pohvaliti, okruženje, ponašanje, strategije, uverenja, vrednosti ili identitet a u zavisnosti od toga na kojoj ste strani kontinuuma, dete će se značajno drugačije osetiti.

Umesto da kažete: Verujem da ti je smetala buka/ vrućina/ gužva/ drug iz klupe, pa zato nisi uradio bolje, efikasnije za sledeći put biće da kažete: Prirodno je da u ovo doba godine bude vruće i zagušljivo, ako ti to smeta, na odmoru otvorite prozore da uđe vazduh. Ili: Hajde da vidimo šta treba da uradimo da kada je buka možeš da se skoncentrišeš i daš najbolje od sebe.

Umesto da kažete: Ovaj test si loše uradio / Nisi dovoljno vežbala, još je bolje reći: Hajde da vidimo koliko ti je zaista vremena/zadataka potrebno da budeš sledeći put spremna za kontrolni.

Umesto da kažete: Nisi baš dobar u matematici/ Tebi baš ne ide na kontrolnim vežbama, probajte sledeći put ovako: Vidim da ti ne ide dobro deljenje, hajde da prvo to vežbaš sledeći put, može? Ili: Možeš li da mi kažeš šta se tačno dešava tokom kontolnog pošto izgleda kao da nemaš koncentracije do kraja časa?

Zapazite da često izjednačimo neke dve informacije iako uopšte ne moraju biti tačne: Ako ne budeš dobar u matematici, nikad nećeš upisati fakultet/ Niko nikad ništa u životu nije napravio sa jedinicom iz matematike. Za vaše dete biće mnogo bolje ako čuje Sigurna sam da ćeš sledeći put više vežbati i onda će ocena biti odlična. Ili: Verujem da ti je važno da se dobro osećaš i da ćeš se zbog toga potruditi da navežbaš geometriju za sledeći put.

Najveću grešku ćete napraviti ako kritiku upućujete na nivo identiteta. Svakako se trudite da izbegnete rečenice poput: Ti imaš veliki problem sa učenjem/ Jako si glupa/nesposobna. To ostavlja posledice na više nivoa a to vam sigurno ne treba. Upućivanje komentara na nivou identiteta može biti samo poput: Ti si uvek bila uporna i vredna, čudi me da nisi više vežbala. Ili: Neko ko želi da bude arhitekta, geometriju ima u malom prstu.

Sledeći put kada budete komentarisali ocenu, setite se da vaša promena ponašanja može uticati na promenu ponašanja vašeg deteta. Ali samo i isključivo ako kritiku usmeravate na ponašanje a poboljšanje rezultata kritikujete na nivou strategija. Sve ostalo, a posebno identitet, opasne su zone i budite oprezni. Za više znanja iz ove oblasti, pridružite nam se na predavanjima, radionicama i treninzima u okviru asocijacije My NLP.

Pročitajte i tekstove na slične teme: Sendvič poruke, Samostalnost dece, Kako da pošaljete najbolju poruku

Marijana Milošević Simić

NLP trener

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s