Igra je traganje za znanjem

Kao neko ko se u poslednjih desetak godina posvetio dečjoj igri, shvatila sam da mi, veliki, redovno potcenjujemo njenu moć.
Roditelji i nastavnici najčešće imaju manje mašte od dece i kada im na seminarima dam zadatak da nešto kreiraju od ponudjenog materijala, retko vide van okvira standardne igre. Vaspitači su druga priča, oni igru pronalaze u svemu, naučili su da se igraju i razmišljaju poput dece.
A deca? Oni su, naravno, među svima nama najkreativniji. Ipak, ako ih u tome ne podstičemo, i ta njihova prirodna sposobnost će nestati.

Dobra igra ima zamaskiran cilj

Moje igre u knjigama Više od muzičke igre i Više od muzičke sveske kao i didaktičke igre uvek su takve da se mogu proširivati, nadograditi, olakšati ili otežati i redovno je glavni cilj učenja dobro sakriven. Tokom godina rada sa decom i odraslima, kao i sa svojom decom, shvatila sam da dete najbolje uči ne samo kroz igru već kroz igru u kojoj je osnovni cilj dobro zamaskiran. Tako mnoge jednostavne i deci omiljene igre nama, odraslima, često deluju banalno jer ne razmislimo duboko o kvalitetima koje ona sadrži.

Kako sam otkrila značaj igre “Ledeni čika”

Kada su moja deca bila vrlo mala, upisala sam ih na časove modernog baleta verujući da je pokret, ritam, muzika, istrajnost i zabava nešto što svako dete od 4 godine treba da iskusi. Mesecima sam ih ostavljala na času dva puta nedeljno i svaki put kad bih došla po njih, zatekla bih ih kako se, na kraju časa, obavezno igraju Ledenog čike. Verujem da vam je potpuno jasno da su deca uživala i da su se radovala takvom završetku časa iz nedelje u nedelju. Kao neko ko ne želi da se meša u tuđ rad i potpuno verujem u kvalitete lično odabranih nastavnica, tek posle gotovo godinu dana redovnih odlazaka, usudila sam se da pitam zbog čega one toliko insistiraju na ovoj igri baš na svakom času. I dobila sam odgovor koji mi je trebao. I koji sama nisam, u tom trenutku, mogla da otkrijem. To je igra u kojoj deca uče pažnju, razmišljanje unapred i brzinu reakcije paralelno sa kreativnošću. Pri tom je i zabavna. I deca je obožavaju.
Tek tada sam shvatila. Ja nisam mogla ni da pretpostavim koliko toga je sakriveno u ovoj jednostavnoj igri ali važno je da nastavnice jesu. I zato su na njoj insistirale.

Sakriti cilj kao zrno graška u postelji jedne princeze

Muzičke memorije

Negde od tog trenutka, krenula je moja potraga za igrama koje to nekad i nisu. I moje stalno prepravljanje igara koje nisu muzičke u one koje su to sada postale. I uvek sa jednim dodatnim razmišljanjem: Kako da ova igra postane takva da se osnovni cilj sakrije kao grašak ispod gomile madraca jedne princeze? Kako igru koja razvija memoriju i strpljenje pretvoriti u igru za učenje, razmišljanje i vežbanje. Kako igru koja podstiče logiku sariti ispod madraca grafomotorike, muzičkih simbola i matematike. Kako igru koja podstiče planiranje i razmišljanje unapred pretvoriti u igru za učenje sabiranja razlomaka i notnih vrednosti. I tako su zapravo nastale moje didaktičke igre koje imaju ne samo jednu namenu već čitavu lepezu manjih ciljeva. A to je jedan od sigurnih načina kako da igra bude uvek zanimljiva a ne odbačena nakon par dana.

Kako da obična igra postane izuzetna?

Svaka igra može postati bolja. Neke mogu postati jako dobre a neke i odlične. Ponekad je dovoljno samo dodati još jedan nivo i igra postaje sjajna. I sada se vi pitate, i dobro je da se pitate, jer to znači da ćete početi drugačije da posmatrate, šta treba da uradim da od obične igre napravim izuzetnu? Zavisi od igre. A evo nekih predloga:

  • Dodajte pokret. Umesto da se igra odvija sedeći, za stolom, odredite neki trenutak, deo igre ili zadatak koji se mora izvesti tako da dete ustane, skoči, provuče se ispod stola, popne na stolicu ili skače na jednoj nozi. Takođe možete dodati da se rekviziti nalaze na drugom stolu i da dete treba da ih donosi nožnim prstima, ustima, unutrašnjom stranom lakta… To će uneti zabavu jer deca vole pokret a zapravo neće biti ni najmanje svesni koliko je to važno za njihovu motoriku i poboljšanje učenja.
  • Koristite klasifikacije i serijacije. Bilo da su misaone ili konkretne, klasifikacije i serijacije su često najjednostavniji dodatak koji može osvežiti i/li nadograditi bilo koju igru. Da vas samo podsetim, klasifikacija je proces u kome dete “stavlja” u skupove, na primer, lopte po boji (sve plave u jednu posudu, sve žute u drugu). Serijacija je da dete, na primer, te iste lopte poređa od najmanje ka najvećoj.
  • Dodajte nova pravila. Kada dete savlada igru, počnite sa dodavanjem novih pravila i varijanti igre. Uvek je dobra ideja dati deci slobodu da osmisle nova pravila ili dodatni nivo jer ćete time razvijati maštu i samopouzdanje.
  • Dodajte finu motoriku. Osmislite načine kako da dete, uz igru koju igrate, može da podstakne rad prsića i šake. To može biti seckanje, lepljenje, izdvajanje sitnih delova iz grupe drugih, zatvaranje i otvaranje čepova ili šrafova. Možete čak uvesti i nagradu koja predstavlja voće koje dete samo treba da oljušti prstima ili nožem.
  • Dodajte razmišljanje unapred. Gotovo svaka igra ima za cilj razmišljanje unapred. Ipak, nekada to nije posebno naglašeno ali može se nadograditi. Na primer, dodajte korak u igri da, na primer, u sledećem krugu ko dobije određeni zadatak (broj, figuru, pitanje) treba da uradi _____. Bez obzira da li će dete već u sledećem krugu imati dodatni zadatak ili ne, naš je cilj da ono počne da razmišlja o tome šta bi uradio/la ako taj zadatak dobije. Iznenadićete se kako ovaj tip dodatka u kratkom vremenskom periodu donosi ogromne rezultate.

Sada kada znate kako da poboljšate igre, samo još nešto da dodam:

  • Dete odbija igru onda kada je ona preteška ili prelaka.
  • Dete voli one koje se ponavljaju jer tako najbolje uči.
  • Dete voli predvidivost igre jer je ona potrebna za razvijanje sigurnosti.
  • Dete voli da menja pravila igre kada je prevaziđe.
  • Dete voli igre u kojima angažuje različite delove tela.
Muzička slagalica

Imajte uvek ovo na umu i svako znanje ćete moći da pružite tako da dete može da ga primi. Kada ovo znate, znaćete i kako da birate igračke koje će trajati duže od par dana. A kada sledeći put budete kupovali igračku koja će biti dugo interesantna, setite se naših didaktičkih muzičkih igračaka.

Marijana Milošević Simić

Bim Bam

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s