“Sendvič” poruke, najprikladniji način da utičete na ponašanje deteta

Kada ste se upoznali sa JA i Ti porukama i razumeli kada ih i kako koristiti, saznajte kako koristiti verovatno najprikladniju tehniku za upućivanje pohvala i prekora. Sendvić poruke su najbolje izbalansirana količina dobrih i loših vesti za vaše dete. Kako nam je želja da nam deca uvek budu u resursivnom stanju, najbolje je kritiku plasirati sa pohvalom, a još bolje sa dve. Sa pravom se ovo zove sendvič poruka jer kritiku obložimo pohvalama sa svih strana. U prvom delu je pohvala ponašanja ili učinjenog dela, u drugom kritika dok u trećem konstruktivni predlog kako poboljšati ponašanje. Sendvič poruke su jako delotvorne kod osoba koje teško podnose kritiku – kada je važnije motivisati ih nego ubiti ih u pojam.

Evo par primera tek da lakše prepoznate kako bi trebalo da vaša kritika bude plasirana tako da ne vređa već motiviše:

Dobro je što si okačila peškire da se suše, ali me čudi da nisi pokupila sav prljav veš za sobom jer si inače uvek uredna.

Baš sam se obradovao kada sam video da si popravio ocene iz matematike, iako si me šokirao dvojkom iz fizike. Ipak, sasvim sam siguran da ako si mogao da popraviš matematiku, fiziku ćeš još lakše!

Super si napravio Lego grad, a kada sve skloniš iz sobe, moći ćeš da otvoriš i novi komplet.

Imajte uvek na umu da ćete najbolje dugoročno motivisati dete ako pohvalite trud i napredak a ne inteligenciju, talenat i rezultat. Kada ih kritikujete, budite odmereni i ne vređajte, već ih grdite za ponašanje. Tako će vam deca rasti spokojna, samouverena i staložena, bez straha od neuspeha. Hvalite decu za očigledan trud i napredak a ne za svaku sitnicu koju naprave jer ćete u suprotnom imati nemotivisano dete svesno da bez ikakvog napora i rezultata može dobiti vašu pažnju.

Više o načinima uspešne komunikacije saznajte na Akademiji za roditelje u okviru My NLP.

Marijana Milošević Simić

NLP trener

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

 

4 thoughts on ““Sendvič” poruke, najprikladniji način da utičete na ponašanje deteta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s