Kako da detetu pošaljete najbolju poruku?

Mnogi pedagozi, psiholozi, terapeuti i nastavnici širom sveta imaju svoje načine kako deci daju povratnu informaciju za ono što su uradili. Kada dete postigne uspeh ili neuspeh, važno je o tome razgovarati i preduprediti moguće dečje negativne odluke u vezi sa ishodom koji je postiglo. Ove rane odluke, koje su često negativne jer su odraz nedovoljnog dečjeg iskustva i znanja, mogu uticati na kasnija ograničavajuća ponašanja kao odraslog. Svrha davanja povratne informacije je da dete dobije uvid u ono što radi ili je uradilo i naša želja da takvo ponašanje označimo kao poželjno ili nepoželjno. Najčešće su to JA i TI poruke. Koriste se u različitim situacijama i u različitim životnim dobima deteta  i uvek se koriste za objašnjenje ponašanja deteta a ne njegove ličnosti. JA poruke najčešće predstavljaju fin način da detetu ukažete na to šta vam se ne dopada u njegovom ponašanju, dok su TI poruke češće usmerene na samu ličnost. Ipak, sasvim mala deca i tinejdžeri nisu u mogućnosti da razumeju JA poruke (kako ću se ja osećati ako ti radiš nešto što meni ne prija) pa tada nisu ni delotvorne. Danas saznajte kako i kada se upućuju JA poruke na najadekvatniji način.

JA porukePlaceholder Image

Jednostavne poruke u kojima objašnjavate situaciju koju je dete napravilo i vaš emotivni odgovor.

 • Baš mi je bilo neprijatno kada sam čula da si nespreman došao na čas.
 • Smeta mi kada ostaviš haos u kupatilu.
 • Tako sam bila ponosna kad kada sam čula kako si svirao na koncertu.

Složenije JA poruke su one koje osim gore navedenog, uključuju i prikaz moguće posledice i preusmeravanje ponašanja:

 • Smeta mi kada ostaviš mokar pod u kupatilu, pa ja kada uđem, zgazim u vodu. Molim te da uvek obrišeš pod za sobom jer neko može da se oklizne.
 • Baš me naljuti kad me u sred telefonskog razgovora prekidaš i tražiš mi nešto. Nemoj da to više ne radiš jer možda imam važan razgovor a ti mi smetaš.
 • Jako brinem kada kasniš i zato mi se sledeći put javi ili ćeš imati kraći izlazak.

JA poruke su važne i moćne jer ne kritikuju, vređaju ili ignorišu ličnost već ukazuju na ponašanje koje drugima prija ili ne. Jasne su, precizne i kratke i dete ih lako pamti i kasnije primenjuje. JA poruke su često nedelotvorne kod male dece jer nisu u stanju da razumeju posledice svog ponašanja. Takođe, i kod tinejdžera takođe nisu previše uticajne jer su oni sebi najvažniji dok ih vaša osećanja često ne dotiču. JA poruke se mogu primenjivati kada si važan drugoj osobi. Ako joj je sve jedno, oni neće promeniti svoje ponašanje.

TI poruke

Za razliku od JA poruka, TI poruke mnogo direktnije optužuju dete za neko nedolično ponašanje ili radnju. Ovde se sve svodi na negativno ponašanje deteta a ne na to kako se vi osećate zbog toga. TI poruke često predstaljaju vređanje i etiketiranje deteta iako vam to možda i nije želja.  Tako dete često dobija poruku da za ličnost a ne ponašanje.

 • Opet si bio bezobrazan na času.
 • Koliko puta treba da ti se kaže da skloniš stvari za sobom?
 • Baš si trapav.

TI poruke su odličan izbor za malu decu i tinejdžere. Kažete detetu detaljno o posledicama pa će ono razmišljati šta mu je pametno činiti. Ako od malog deteta očekujete da će ono razumeti vaša osećanja i da će zato promeniti ponašanje, načekaćete se. Za njih je daleko delotvorniji sistem uzrok-posledice, baš kao i kod tinejdžera.

 • Ako ponovo ne skloniš igračke pre spavanja, više nećemo zvati drugare da se igrate zajedno.
 • Pojedi sve za ručak i dobićeš sladoled.
 • Danas nisi bacio smeće. Ako ne želiš da te kaznimo, isprazni kantu za đubre.
 • Dogovor je bio da možeš da igraš igrice sat vremena. Opet si to prekršio i zato do kraja nedelje više nema kompjutera.

Iako su TI poruke primerenije u ovim uzrastima, koristite ih pažljivo. One koje vređaju, omalovažavaju ili generalizuju neka ponašanja (trapav, glup, naivan, lakomislen, povodljiv…) izuzetno su negativna i ostavljaju posledice. Dete počinje da veruje da je trapavo, naivno ili glupo i počinje da se ponaša u skladu sa tim.

TI poruke mogu biti pozitivne i veoma su efektne:

 • Odlično si napisao sastav.
 • Svaka čast kako si sredila sobu.

Budite velikodušni sa pohvalama i odmereni sa kritikama. U suprotnom, vaše dete će imati utisak da nikada niste zadovoljni i da vam se ne može ugoditi pa će prestati da se trudi.

Pročitajte i kako da uputite takozvane sendvič poruke, verovatno najefikasnije povratne informacije ne samo primenljive za decu već i za odrasle. Ovo je samo jedna od tema kojom se bavimo na Akademiji za roditelje u okviru My NLP

Marijana Milošević Simić

NLP trener

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

2 thoughts on “Kako da detetu pošaljete najbolju poruku?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s