Igre za razvoj ritma

Način na koji nam se muzika obraća jasan je svakom ko vidi reakciju bebe na muziku koju voli. Dvogodišnjak će uz muziku veselo igrati a trogodišnja devojčica već sanja o tome da će, kad poraste, postati balerina. Muzika je sastavni deo naših života, dok je  ritam taj koji nas pokreće.

Od najmlađeg perioda, deca reaguju na ritam, bilo da je on konstantan ili promenljiv. U tome ih mi moramo mdecaaksimalno podržati i ohrabriti. Svima nam je u prirodi da udarcima nogom ili pljeskanjem dlanova pojačamo ritam kompozicje koju slušamo, ali, to treba da pređe u naviku i našoj deci. Možda Vam se ova radnja ne čini kao posebno značajna, ali održavanje ritma ima veze sa mnogim procesima koji se dešavaju na nivou mozga. Između ostalog, treba imati u vidu da deca koja bez problema održavaju ritam, kasnije nemaju problema ni u čitanju. Šta je to što treba da znate o ritmu?

Deca uzrasta od 2 do 5 godina su izuzetno zainteresovana za ritam i to na nivou zabave. Tako i treba da bude. Ono što ćete ih Vi još naučiti je da muziku slušaju i razumeju, a ne samo da je primećuju. Za početak, treba raditi na pamćenju kratkih ritmičkih fraza, koje se mogu ponavljati udarcima nogom, pljeskanjem, pucketanjem prstića, udarcima štapićima. Evo jednostavne igre za ovaj, ali i stariji uzrast iz knjige Više od muzičke igre koja se može dodatno usložnjavati u zavisnosti od sposobnosti, uzrasta i zainteresovanosti deteta:

Ritam marša

Vaspitač povede decu u koloni da koračaju istim korakom. Potom ih doziva imenom igre Ri – tam mar –ša, koračajući istovremeno. Kada se svi okupe, prelazi na brojanje koraka 1, 2, 1, 2, a zatim svaki prvi udarac menja udarcem u doboš (zvečku, zvonce, štapiće, kašike…). Uskoro prelazi samo na udarce bez brojanja. Kada deca dobro uvežbaju ovakav korak, mogu i sami da daju puls svojim instrumentima. Kasnije pređite i na podelu u rukama tako da na svaki udarac nogom idu dva udarca rukama. Najteži nivo je kada na udarce nogama i rukama dodate i govor, bilo da je to samo jedan slog (Bam, Tam, Dam) koji se izgovara u određenom trenutku, ili je ritmička figura koja prati ostinato u rukama i nogama. Ovo je osnova vertikalne poliritmije.

Za posebno vežbanje angažovanja obe hemisfere, dodajte zadatak da marširaju sa visoko podignutim kolenima i da desnom rukom udaraju levo podignuto koleno a levom desno.

Marijana Milošević Simić

Bim Bam

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s