Taktika gumene trake na zglobu

Da li vam se ikada dešava da uhvatite sebe kako razmišljate o negativnim stvarima? Da li vam se dešava da radite po navici neke stvari koje nisu dobre za vas? Znate li nekog ko gubi vreme radeći stalno isto a bez rezultata? Onda ćete se iznenaditi kako je čuveni hipnoterapeut i lingvista Milton Erikson našao lako rešenje za takve situacije. Iako ova vežba može izgledati isuviše jednostavno, možda i šašavo, vrlo je efikasna i pomaže vam da se rešite loših navika. Sve što vam treba je gumena na ručnom zglobu i navika koje želite da se rešite. Stavite gumicu na zglob i svaki put kada se uhvatite da razmišljate o negativnoj misli ili radite nešto što ne bi trebalo, povucite gumu i pustite. Udariće vam zglob, kažnjavajući vas za ovu ideju.

Kada povučete gumicu na zglobu, u vašoj glavi se desi veoma interesantna stvar. Naši umovi su predviđeni da nas zaštite od povreda. Pa će mozak pokušati da izbegne sve što donosi fizičku bol. Zbog toga, kada imate negativnu ideju ili senku loše misli, povucite gumenu traku na zglobu a vaš um će pokušati da shvati šta je to uzrokovalo. Pokušaće da pronađe veze između bola i okoline. Reći će vam: “Niste sačekali zeleno”, ili “Niste nosili kapu”, ili “Zakasnili ste na autobus”. Ipak, to će se desiti samo u prvih par situacija. Kasnije, vaš um će shvatiti da postoji veza između bola i određenih stvari koje segumica.jpg događaju ili misli u vašoj glavi, shvatiće da osećate bol isključivo u situacijama u kojima dozvoljavate sebi da razmišljate negativno. Kao rezultat, um će pokušati da ograniči broj negativnih ideja koje razvijate i na taj način korigovati vaše misli.

Taktika gumice je vrlo jednostavna vežba koja ne zahteva posebno objašnjenje i možete je koristiti da biste se rešili loših navika. Ako vaše dete grize nokte, stavite mu gumicu na zglob. Naučite ga da povuče gumicu svaki put kada se uhvati sa rukom u ustima. Takođe, i vi je povucite kada vidite da gricka nokte. Možete eksperimentisati sa ovom vežbom i primeniti je za rešavanje različitih problema. Možda vam čak i pomogne da prestanete sa pušenjem, vikanjem, nesigurnošću, jelom… Probajte da svoje loše navike prekinete  tako što ćete prvo razrešiti šta je to što radite loše po vas a onda i da zamislite šta će se desiti onda kada više ne budete imali tu naviku. Kada vidite svoje novo ja, gumica će postati vaš saveznik na putu promene! Kada negativne misli zamenite pozitivnim, počeće da stižu i pozitivni rezultati. I zapamtite, promena je brza i laka, samo se treba setiti da ste se promenili!

Marijana Milošević Simić

MyNLP

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s