Zvečka, najvažnija igračka detinjstva

Od kada je sveta i veka, zvečka je bila i ostala prva i najvažnija igračka za bebe od rođenja pa tokom cele prve godine života. A i malo duže. Još su stari Grci i Rimljani znali da je zvečka važna kako bi se beba umirila i zaigrala, a u odnosu na status roditelja, bila je krpena, drvena ili srebrna. Čak je i Aristotel tvrdio da dete koje ima zvečku neće razbijati po kući već će se samo igrati. Iz današnje perspektive, status zvečke nije ništa značajno drugačiji. Ipak, nekada ni ne razmišljamo o važnosti ove igračke pa nije loše podsetiti se čemu služi i šta sa njom raditi. I kada.

Zvečke su izvor stimulacije. Čulo sluha je u potpunosti razvijeno sa bebinim rođenjem tako da je zvuk zvečke prvo što IMG_20220511_141931privlači bebinu pažnju. Kada ih birate za tek rođenu bebu, imajte na umu da zvuk bude prijatan i prirodan. Plastične zvečke mogu biti vrlo iritantne pa dobro razmislite da li biste vi voleli da slušate takav zvuk tokom celog dana. Beba će već u prvim danima života pratiti pokretom glave zvučni izvor, pa ćete je stimulisati sviranjem oko glave. Kako beba raste, razvija joj se i čulo vida pa će beba sada zvečku pratiti i pokretima očima. U prvim mesecima je važno da su zvečke jačih boja kako bi neoštrom oku ova igračka bila lakše uočljiva. U ovom periodu beba će se truditi da pokretima rukicama i telom uhvati zvečku pa je važno da je ona takva da može da stane u malenu ruku. Čim počne razvoj koordinacije ruka – oko, vreme je razmišljati i o zvečkama koje će stići do usta. Oralna faza i jasnija koordinacija pokreta vode ka tome da sve što je u ruci završi u ustima pa treba razmišljati o tome da beba nema kontakt sa plastičnim zvečkama već isključivo sa prirodnim materijalima. Inače su bebe i deca našeg doba izloženi plastici i veštačkim materijalima na svakom koraku, najmanje što možemo da učinimo za njih je da barem ono što stavljaju u usta bude prirodno. Sa oralnom fazom kreće i rast zubića i neprekidno lučenje pljuvačke i svrab i bol desni pa zvečke koje imaju teksturu na površini, postaju i glodalice.

rbt

Kako beba raste, oblik zvečke je sve važniji i ona postaje igračka koja dobija funkciju da se sa njom, i drugim predmetima, može osmisliti igra. Zato su važne zvečke koje su u obliku životinja, jer su one uvek posebno interesantne najmlađoj deci. Zanimljivo je da su zvečke pronađene u staroj Grčkoj najčešće bile u obliku svinje jer su ove životinje smatrane zaštitnicama beba. 

Danas na tržištu imamo bezgraničan izbor zvečki za bebe različitog uzrasta. Na žalost, trend su one IMG_20220511_142043plastične, često napravljene iz više delova koji mogu da se polome ili razdvoje i tako predstavljaju pretnju za bezbednost. Mnoge od njih zapravo i nisu zvečke već igračke na baterije koje imaju sintetički zvuk, sviraju ili svetle, što uopšte nije potrebna stimulacija bebe. Kada birate poklon za tek rođenu decu, birajte prirodne materijale i zvukove, oblik koji će beba moći samostalno da drži i teksturu koja će pomoći otečenim desnima da pronađu utehu. Razmišljajte i o tome da bebe munjevito rastu i da će im već za koju nedelju ta ista zvečka biti najbolji prijatelj, pa neka bude u obliku životinje sa kojom će se igrati i spavati.

Zvuči komplikovano pronaći sve to u jednom? Nije ni malo! Mi smo napravili upravo takvu. Prijatnog zvuka, od pamučnog konca i prirodnog drveta, čvrsto ušivena, u obliku životinja, sa teksturom zgodnom za grickanje. Potpuno bezbedna, a još i prelepa! Jedna od onih igračaka koju ćete čuvati i kada dete poraste. Pronađite u našem katalogu, izaberite oblik i poručite. Za ostalo ne brinite!

Marijana Milošević

Bim Bam

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s