5 muzikograma za vas!

Mi u Bim Bamu jako dobro znamo koliko je aktivno slušanje važna veština pa vam, u susret novom vebinaru 26. 4. poklanjamo naših 5 muzikograma koji će vam pomoći ne samo da ih iskoristite sa decom, već i da vam daju ideju kako da napravite svoj. Uživajte u našim materijalima i spremite se za drugačije grafičke primere na narednom vebinaru.

1.Đ. Rosini: odlomak iz uvertire za operu Viljem Tel

Popularna kompozicija koju možete pronaći u svakom udžbeniku kao predlog za slušanje, veoma je zanimljiva deci zbog slikovitosti muzike. I sami smo u glavi imali slike konjanika i vitezova kada smo ovu kompoziciju slušali kao deca, pa je zato i ovaj muzikogram baš u tom stilu. Ovaj muzikogram prati oblik kompozicije te se može koristiti i kao pomoć za orkestarsku podelu ili vrste udaraca u svakom od delova. Odredite 4 ili 5 grupa instrumenata ili vrste udaraca i pratite sliku. Osim što će bolje slušati muziku, deca će vežbati strpljenje, koncentraciju i razmišljanje unapred, a to je ono što je nama važno.

Muzikogram Viljem Tel

2. P. I. Čajkovski: Krcko Oraščić, Trepak

Još jedna od omiljenih kompozicija za decu koju ćete pronaći na netu u stotinu različitih verzija. Mi vam poklanjamo jednu od njih, ovu grafičku. U ovom muzikogramu pratimo fraze i oblike, a muzikogram možete takođe koristiti za asocijativni prikaz tapšalice. Za ovu kompoziciju imamo čak tri različita načina kako je obrađujemo (potražite na Instagramu ostale), a ovaj nam je najjednostavniji.

Muzikogram Trepak

3. J. Haydn: Simfonija iznenađenja, odlomak fb event(6)

Uz ovaj muzikogram, prvenstveno namenjen najmlađima, možete dodati još neku priču o tome kako je kompozicija nastala. Ilustracije prikazuju engleske motive jer ju je Hajdn komponovao u Londonu. Ispričajte deci i priču o situacijama u kojima se Hajdn našao kada je otišao da živi na ostrvo i zatekao publiku na koncertima koja često zaspi za vreme sporih i tihih delova kompozicija. Ovo je bio njegov duhoviti način da publiku probudi.

Muzikogram Simfonija iznenađanja

4. A. Ponkieli: Đokonda, Ples satova

Evo predloga muzikograma za tapšalicu gde sam primenila aktivnost asocijativnog čitanja. Udarci koji se traže su dati na slici i uvek je isti udarac za istu sličicu. Asocijativno sviranje je izuzetno važno jer dete pretvara sliku u pokret što je aktivnost slična čitanju slova.

Muzikogram Ples satova

5. M. Musorgski: Ples pilića

Još jedan ples u ovom mejlu je čarobni Ples pilića. I ovo je muzikogram koji možete koristiti kao materijal za praćenje pogledom ili sviranje telom, mada svaki simbol može biti i oznaka jednog instrumenta iz Orfovog instrumentarijuma. I opet je važan momenat asocijativno čitanje koje vežbamo još od četvrte godine.

Muzikogram Ples pilića

Sve ilustracije su iz radne sveske Više od muzičke sveske i sve je nacrtala Ana Petrović. Na vebinaru u utorak, 26. 4. biće i novih materijala, spremnih da ih odmah upotrebite. Prijave za vebinar su na linku, a od 27. 4. biće dostupan i snimak na YouTube, za one koji ne stižu da se uključe uživo.

Marijana Milošević

Bim Bam

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s