Kreiraj svoj posao

Ovih dana ozbiljno razmišljam koliko često mi se dešava da se preispitujem da li sam na dobrom mestu, na dobrom putu i u dobrom društvu. I uvek kada se to desi, ja znam da će me odgovori dovesti do nekih novih vidika, dobrih odluka i boljeg razumevanja zašto sam tu gde sam i sigurnosti gde treba da budem. I nema veze da li je u pitanju posao ili privatni život, pitanja su ista, samo je važno da se setimo da se ponekad preispitamo. I bez straha od toga na kakve odgovore ćemo naići.

U ovo doba godine sam i prošle i pretprošle intenzivno razmišljala o tome koliko je teško pokrenuti se i nešto novo započeti. Pre dve godine meni je izazov bio održavanje prvih seminara online, celokupna organizacija i kompletna promena načina rada. Ali, hrabrilo me je to što sam bila sigurna da je to prepreka koju mogu da prevaziđem, i što je još važnije, što moram da je prevaziđem. I bila sam uzbuđena više nego uplašena. I bila sam u pravu, to se mora, pa bolje odmah nego da odlažem.

Prošle godine u ovo vreme sam se pitala da li i ostali oko mene primećuju koliko se situacija menja i kako je došlo vreme “ženske biznis energije” i jednog principa u kome žene sve više žele da se poslovno osamostale, da krenu u ličnu promenu ohrabrene hiljadama onih koje su pre njih to uspele. Muška bisnis energija kojom smo decenijama, ili možda stotinama godnina bile okružene, donosila je sistematičnost, planove, ciljeve i zaradu kao imperativ. Ženski princip u biznisu ima i to, ali daleko više ima energiju, empatiju i emociju, i potrebu da čini nešto za zajednicu, a ne nužno i uvek samo za sebe.

Ako posao nije za tebe, nisi ni ti za njega.

Ove godine sam shvatila da neki predugo čekaju i da im je možda potreban vetar u leđa. Da bi bili samostalni, finansijski ili kako god. I zato će ovogodišnja Treća Bim Bam konferencija biti u većoj meri posvećena upravo SamoStalnosti. Kako da je prepoznate kao važnu, nužnu ili vodeću ideju. Da li osećate nelagodnost od ove reči? Da li vam je veća nelagodnost od SAMOstalnosti ili od samoSTALNOSTI? Ako vas ove reči dotiču, verujte mi, vreme je da se sa njima pogledate oči u oči.

Ima ljudi koji čekaju da se stvari lepo slože pa da oni krenu u akciju. Do te akcije najčešće nikad ni ne stignu zato što uvek ima još neka nepredviđena okolnost koja će se dogoditi, nikad baš sve ne bude savršeno. Verujte mi, nikada nećete biti 100% spremni i baš u tome je fora. I ne treba da budete. To nije stvar spremnosti već odluke. I hrabrosti.

Ako nikada niste pogrešili, nikada niste ni pokušali.

Šta uraditi kada osećate da niste spremni iako imate odličnu ideju, znanje, iskustvo, početni kapital… želju? Dajte sebi neki razumni rok. 6 meseci, godinu dana, dve. I zapišite ga. Dogovorite se sa sobom da je to datum kada ćete odlučiti da li krećete u samostalnost ili ne. I do tog dana učite, radite, slušajte ljude, njihove potrebe i iskustva, pravite kontakte, maštajte i planirajte. I kada dođe onaj dan – odlučite. Ako rešite da samostalnost nije za vas, još uvek, barem imate novo znanje, iskustvo i kontakte. I znaćete mnogo bolje zašto ste tako odlučili nego da ste samo ostali na maštanju.

I kada mislite da možete, i kada mislite da ne možete, vi ste u pravu.

Henri Ford

Moja odluka je bila da ne želim više da radim u sistemu. Ne kažem ni da je dobra ni da je loša, u tom mandarinatrenutku, koji još uvek traje, rešila sam da sve ostavim i svoj život zauvek preokrenem. Često se setim jedne koleginice sa televizije koja mi je rekla da je šteta što se nikad neću uklopiti u sistem rada u njohovoj redakciji. Tada mi je to delovalo još malo pa kao uvreda, nisam mogla da shvatim zašto se ja, vredna, obrazovana i odgovorna, nikada ne bih tu uklopila. Danas, više od 20 godina kasnije sam srećna što je ona bila u pravu. Nije svako mesto u koje se uklapate, mesto gde pripadate.

Da biste dobili nešto što nikada niste imali, morate raditi nešto što nikada niste radili.

O započinjanju biznisa ćemo pričati  na besplatnom vebinaru 24. maja u 19h kao i na Trećoj Bim Bam konferenciji od 30. 6. do 3. 7. 2022. Prijavite se ako mislite da je vreme da proverite da li je to priča za vas. Mi smo tu da vam pomognemo da razumete šta su početni koraci i da vam pokažemo kako SamoStalnost nije tako zastrašujuća reč. Sa nama nikada nećete biti Sami, jer ćemo Stalno biti uz vas.

Marijana Milošević

Bim Bam

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s