Kako uči vaše dete?

Bez obzira da li je vaše dete u vrtiću, osnovnoj ili srednjoj školi, može da se desi da ima problem sa učenjem. Kada budete do kraja pročitali ovaj tekst, biće vam jasno da često ima još veći problem sa time na koji način uči.

Svako od ima svoje omiljene metode kako uči. Setite se samo da neko voli da tekst u knjizi podvlači različitim bojama, zapisuje ili crta na praznim delovima stranice. Neko voli da prepisuje delove koje smatra najvažnijima a neko da od sadržaja lekcije ispiše teze. Ima onih koji sve zapamte na času i kod kuće samo prelistaju da se podsete šta su radili. Neko se snima na diktafonu pa sluša i uči. Neko mora da proba da bi naučio, da eksperimentiše, da pogleda snimak ili čitave filmove kako bi dobro razumeo. I svako od njih može da ima problem ako ne radi onako kako mu najviše odgovara.2

I sada se vi pitate, i dobro je da se pitate, kako da pomognem svom detetu? Kako da otkrijem kako moje dete najefikasnije uči?

NLP (Neuro Lingvističko Programiranje) nas uči da informacije primamo preko svojih 5 čula, a u zavisnosti od toga koja najčešće koristimo kažemo da se delimo na vizuelce, auditivce, kinestetičare i audio digitalne tipove. To ne znači da uvek svet doživljavamo na jedan način, koristeći samo jedno čulo nego, naprotiv, jedno od njih koristimo više od ostalih. I baš zato, kada koristimo više ona čula koja su nam najviše izvežbana, najlakše primamo informacije.

Dakle, kada su detetu neophodne slike i grafikoni da bi učio, verovatno pripada vizuelnom tipu. Posebno ako mu je važno da podvlači, boji ili prepisuje teze koje slaže svojim redosledom. Ako je u stanju gotovo sve da zapamti na času, gde su u većini slučajeva predavanja isključivo auditivna, onda je verovatno i vaše dete auditivac. Ako mu/joj je potrebno da proba, pipne, doživi, oseti to što uči, najverovatnije je kinestetičar. A ako je detetu potrebno logično objašnjenje, statistički podaci, šira slika za razumevanje, moguće je da pripada auditivno – digitalnom tipu ličnosti. Ni jedan od ovih tipova nije pametniji, brži ili sposobniji od ostalih, samo se način na koji primaju informacije razlikuje. A samim tim i učenje može biti brže i efikasnije, što može da bude važan cilj.

Kako da prepoznate kom tipu pripada vaše dete i kako da mu/joj pomognete da uči tako da mu bude lakše i efikasnije, saznajte više na Akademiji za roditelje na kojoj pričamo i o komunikaciji, motivaciji, optimizmu i postavljanju ciljeva. I sve što budete naučili, odmah će biti primenljivo ne samo u kući sa decom već i sa partnerom, na poslu, u porodici i sa prijateljima. Jer NLP je i nauka i umetnost i može se primenjivati uvek i svuda. Pridužite nam se na radionicama koje počinju 30. oktobra u Beogradu. Prijavite se ovde za više informacija ili pogledajte sajt My NLP

Budite najbolji roditelj svom detetu!

Marijana Milošević Simić

NLP trener

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s