Kako deca uče?

Bez obzira da li je vaše dete u vrtiću, osnovnoj ili srednjoj školi, može da se desi da ima problem sa učenjem. Kada budete do kraja pročitali ovaj tekst, biće vam jasno da često ima još veći problem sa time na koji način uči.

Svako od ima svoje omiljene metode kako uči. Setite se samo da neko voli da tekst u knjizi podvlači različitim bojama, zapisuje ili crta na praznim delovima stranice. Neko voli da prepisuje delove koje smatra najvažnijima a neko da od sadržaja lekcije ispiše teze. Ima onih koji sve zapamte na času i kod kuće samo prelistaju da se podsete šta su radili. Neko se snima na diktafonu pa sluša i uči. Neko mora da proba da bi naučio, da eksperimentiše, da pogleda snimak ili čitave filmove kako bi dobro razumeo. I svako od njih može da ima problem ako ne radi onako kako mu najviše odgovara.sajt(1)I sada se vi pitate, i dobro je da se pitate, kako da pomognem svom detetu? Kako da otkrijem kako moje dete najefikasnije uči?

NLP (Neuro Lingvističko Programiranje) nas uči da informacije primamo preko svojih 5 čula, a u zavisnosti od toga koja najčešće koristimo kažemo da se delimo na vizuelce, auditivce, kinestetičare i audio digitalne tipove. To ne znači da uvek svet doživljavamo na jedan način, koristeći samo jedno čulo nego, naprotiv, jedno od njih koristimo više od ostalih. I baš zato, kada koristimo više ona čula koja su nam najviše izvežbana, najlakše primamo informacije.

Dakle, kada su detetu neophodne slike i grafikoni da bi učio, verovatno pripada vizuelnom tipu. Posebno ako mu je važno da podvlači, boji ili prepisuje teze koje slaže svojim redosledom. Ako je u stanju gotovo sve da zapamti na času, gde su u većini slučajeva predavanja isključivo auditivna, onda je verovatno vaše dete auditivac. Ako mu/joj je potrebno da proba, pipne, doživi, oseti to što uči, najverovatnije je kinestetičar. A ako je detetu potrebno logično objašnjenje, statistički podaci, šira slika za razumevanje, moguće je da pripada auditivno – digitalnom tipu ličnosti. Ni jedan od ovih tipova nije pametniji, brži ili sposobniji od ostalih, samo se način na koji primaju informacije razlikuje. A samim tim i učenje može biti brže i efikasnije, što može da bude važan cilj. Zašto je važno da ovo znate? Zato što ćete uštedeti sebi vremena, truda i živaca ako odaberete pravi način komunikacije. Jer, mnogo ćete pogrešiti ako vizuelcu uporno ponavljate isto i stalno ga terate da se preslišava na glas. Ili ako kinestetičaru tvrdite da je važno da podvuče najznačajnije delove, a audio – digitalnom pričate kako da zamisli sliku ispred očiju. Razvoj ritma(1)

I još nešto. Nije sve u tome kako da prepoznate ko je koji tip. To je tek prvi korak. Kada to saznate, treba znati kako promeniti komunikaciju, kako je prilagoditi svakom tipu deteta. Problem može da nastane kada pogrešne reči upućujemo osobi koja to, jednostavno, nije u stanju da razume. Jednom vizuelcu je nešto Kristalno jasno dok je auditivcu Harmonično. Kinestetičar, za to vreme, Oseća da je sve u redu a AD-ovac bi mogao da vam potvrdi da Sve ima smisla. Ali, ako pogrešite, pa vizuelcu kažete da Sve ima smisla, nije sigurno da će znati na šta ste tačno mislili. Ali, zato smo mi tu da pomognemo!

Kako da prepoznate kom tipu pripada vaše dete i kako da mu/joj pomognete da uči tako da mu bude lakše i efikasnije, saznajte više na vebinaru Kako deca uče? u četvrtak, 25. novembra od 19h. Osim toga što ćete naučiti kako da prepoznate ko kako prima informacije, saznaćete i različite korisne strategije učenja. Link za prijavu je ovde a čim popunite obazac, dobićete dalja uputstva kao i test da otkrijete koji je vaš primarni način primanja informacija. Jer, najbolje se uči na sopstvenom primeru!

Budite najbolji roditelj svom detetu i najbolji nastavnik svojim đacima!

Marijana Milošević

NLP trener

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s