Ništa se ne menja ako ništa ne menjate

Kažu da je lepota u očima posmatrača. Isto tako, ono što vidimo u drugima je ono što prepoznajemo u sebi. A kada su deca u pitanju, ono što oni misle o sebi je ono što im mi govorimo da jesu.

Do sedme godine, nema sumnje, najvažnije osobe za rast i razvoj dece su roditelji i staratelji. Oni su uzor detetu i mnoga životna uverenja se upravo u ovom periodu formiraju. Nekada su nam važna za ceo život, mnoga ćemo proveravati godinama i neka ćemo odbaciti kao beskorisna. Ipak, dokle god deca uče kopiranjem svojih roditelja, treba imati na umu da budemo najbolji model. I ne samo to, treba znati šta je od naših ponašanja za njih korisno a šta ne.

Važne osobe u našim životima često daju sud o našem ponašanju i sposobnostima. I mi im poverujemo. Odlično je kada nam kažu da smo vredni, plemeniti ili uporni ali nevolja nastaje kada nam govore da smo lenji, nesposobni, trapavi ili glupi. Kao prvo, razgraničite ponašanje od ličnosti jer nije ni malo sve jedno reći detetu da je glupo ili da je napravilo glupost. Da je bezobrazno ili da nije lepo to što je uradilo. Jer, zapamtite: deca nam veruju, šta god da kažemo!


Promena je neizbežna a da bi promenili druge, prvo menjajte sebe.

Uvek vodite računa da razgraničite postupke od ličnosti i hvalite ga onda kada je to zaslužilio. Tada je sasvim u redu pohvaliti i ponašanje i ličnost: “Baš je lepo što si pozajmio loptu drugaru da se poigra dok se ti klackaš. Baš volim što si dobar drug”. Kada dete uradi nešto što je nepoželjno, treba to i reći. Ipak, pobrinite se da ne sudite detetu nego ponašanju: “Nije pristojno uzimati tuđe igračke bez pitanja. Znam da si ti inače pažljiva i verujem da ćeš sledeći put da pitaš”.

Roditelji često nalepe etiketu deci dok su još sasvim mala i to ih prati dokle god oni ne posumnjaju u istinitost ili se ne pobune. Tako neka deca poveruju da su glupa, nesposobna, smotana, neodlučna ili netalentovana a neko počne da veruje da je budući advokat, lekar ili naučnik. Neko tek nakon završenog fakulteta shvati da odluka da bude advokat ili lekar uopšte nije njegova ili shvati da nije ni glup ni neodlučan. A neki u takvom uverenju provedu ceo životni vek. Zato dobro pazite šta govorite, radite pa čak i mislite jer će vaša misao naći put do vašeg deteta. Zato, ako još niste, počnite da deci govorite ono što želite da postanu. Uvek imajte na umu da imate gotovo bezgranični kredit kod njih. U šta vi verujete, verovaće i oni. Ako verujete da će sve biti dobro, isti stav će i oni zauzeti. Ako verujete da je život težak, verovaće isto. Kada vi počnete da verujete detetu, da verujete da je dobro, vredno, strpljivo, uporno, počeće i ono u to da veruje. A tamo gde odlaze misli ide i energija.

Marijana Milošević Simić
NLP trener

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s