U kakvoj su vezi muzičko opismenjavanje i čitanje?

Ako znate da čitate note, onda vam je sasvim očigledna veza između čitanja nota i čitanja slova. Mozak svaki zapisani simbol prevori u odgovarajući položaj prsta na instrumentu ili u visinu i dužinu vokala koji otpeva. Ništa lakše! Ali, ako ne čitate note onda je ova veza ne baš tako lako prepoznatljiva. Bez obzira kojoj grupi pripadate, ovaj tekst će vam pomoći da bolje razumete značaj ranog muzičkog opismenjavanja dece.

Od trenutka kada počne svesno odgovara na komande i počne da uči značenje reči pojmova i predmeta u svom okruženju, dete počinje sa pripremom za savladavanje veštine čitanja. Možda deluje nepovezano, ali zapravo, kada dete nauči čemu služi, kako se koristi i kako se zove flaša ili kvaka, na primer, nema potrebe da to uči ponovo i da saznaje iznova svrhu. Ime je povezano sa načinom upotrebe i dobija svoje značenje. Prva provera je kada dete vidi nacrtanu flašu i ume da je prepozna. Na naše pitanje, dete će reći ime predmeta. Sasvim slična stvar se dešava i kada počinje proces opismenjavanja. Oderđeno slovo povezuje se sa glasom, znaci interpunkcije dobijaju značenje i proces može da počne. Do ovog stadijuma najčeće prođe 5 ili 6 godina i vežba tada počinje.

I sada se vi pitate kakve to veze ima sa čitanjem nota? Dobro je da se pitate jer to znači da ste spremni da razumete koliko je čitanje simbola u muzici jednostavno a priprema može početi i mnogo pre polaska u školu.

Pošto dete ima sposobnost da svakom predmetu, simbolu ili osobi da značenje, to znači da sve što se nalazi u njenom/njegovom okruženju može biti stimulacija učenja čitanja.

A kako mi to radimo?

Ono što je značajna razlika između čitanja slova i muzičkih simbola je što muzika u sebi već poseduje ritam. A taj ritam će nam pomoći da se uspostavi i ritam čitanja simbola. Evo nekoliko koraka kako možete da počnete i sami:

  • Pustite muziku koja ima jasan ritam. To može biti neka pesmica koju dete voli ili potpuno nepoznata, može biti i kompozicija klasične muzike, nešto veselo i vedro (Čajkovski, Krcko Oraščić: Marš) Više od muzičke sveske
    body p

    Više od muzičke sveske

  • Za početak hodajte ili marširajte u ritmu muzike. Čim dete “uđe u ritam” možete da počnete da pljeskate rukama i pratite ono što čujete. Pustite da vas dete imitira i dozvolite joj/mu da preuzme inicijativu i bira udarce – pucketanje prstima, lupkanje o druge grudi, stomak, butine…
  • Promenite udarce kada se menja nešto u kompoziciji. Na  primer, uz strofu su udarci dlanom o dlan, uz refren su udarci o grudi.
  • Kada ovo savlada, dete je spremno da razume kako da vrstu udarca poveže nekom asocijacijom. Odaberite nekoliko predmeta (igračke, slike životinja, papiri u bojama…) koji će dobiti neko značenje. Na primer meda je simbol za udarce dlanovima o grudi, lav za udarce nogama o pod a leptir za pucketanje prstima. Poređajte ih tako da delovi kompozicije (manji ili veći) dobiju jednu ili više vrsta udaraca tako da je detetu, kada vidi simbol, jasno šta treba da udari. Možete poređati i različite udaraljke (štapići, zvečke, marakasi, trijangl, bubnjevi, daire…) određenim redom pa dete svira određeni instrument u određeno vreme.
  • Kada i to savlada, dete je spremno da čita slikovni zapis. Možete sve te iste simbole da napišete redom na papiru i pokazujete, u početku, prstom na simbol a dete odgovara  odgovarajučim udarcem. Zapis može biti od komplikovanijih (sličice mede, lava, lepira) do krajnje jednostavnih gde će određena boja biti simbol udarca.

U svega nekoliko koraka, stigli smo do asocijativnog čitanja i sviranja. Možda nekome deluje prekomplikovano, ovako zapisano, ali kada budete probali, videćete da je mnogo jednostavnije nego što izgleda. Već čujem kako neki pitaju za koji je ovo uzrast i koliko je vremena potrebno da se stigne do poslednjeg dela?! Ako su deca mala, uzrasta od 3, 4 godine, proces će trajati duže dok je to kod dece od 5 ili 6 moguće sve uraditi u jednom danu. 

Šta podstiče ova vrsta stimulacije?

Glavna tema nam je ovde asocijativno čitanje, dakle praćenje simbola i pretvaranje ih u neku akciju. Ma koliko ova vrsta učenja bila važna i korisna, još neke su se sakrile pa ih slabije vidimo ali su isto tako važne. Deca uz igre ovog tipa stimulišu razvoj ritma, slušanje, koncentraciju, memoriju i razmišljanje unapred. Uz to vežbaju i strpljenje i stvaraju dugotrajne veze u glavi između pokreta i onog što čuju i vide. Slušajući uz to i muziku, dobijaju još i širenje repertoara i emotivni odgovor na zapamćeno.

Može li bez muzike?

Naravno da može, muzika nam najviše služi da održava ravnomerni puls ali, može i bez nje. Pogledajte ovde kako može da izgeda asocijativno čitanje i koliko različitih simbola su sasvim mala deca u stanju da ponove. Naš drugar Vladan iz Muzičke radionice Bim Bam u Čelarevu se baš dobro zabavlja, ne shvatajući koliko važnih stvari je naučio kroz igru.

O ovoj temi mnogo više pričamo na seminarima, vebinarima i konferenciji a igre ovog tipa uvek su zastupljene jer su osnova od koje se uvek kreće. Proverite ovde kada je neki sledeći događaj na kome možete saznati mnogo više primera i podstaknete razvoj svog deteta na pravi način. A mi ćemo vam rado pomoći u tome.

Marijana Milošević

Bim Bam

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s