Roditeljstvo – učenje iz iskustva

Kada smo bili mali, tačno smo znali kakvi treba da budu roditelji. Danas to znaju naša deca.

Da li vam se dešava da ne znate kako da odreagujete u nekim situacijama? I da se ponekad pitate da li je trebalo tako da postupite? Možda i da se ugrizete za jezik kada izgovorite nešto i shvatite da niste baš morali? Onda se sigurno pitate kako da vam svaki sledeći put odluke budu lakše i odlučnije! Dobra vest je da je dobro da se pitate jer to znači da o svojim postupcima promišljate, a to je za roditelje više nego važno.
Dobar roditelj se ne radja. Dobar roditelj se ne postaje nakon jedne dobre odluke ili jedne pročitane knjige o roditeljstvu. Dobar roditelj se ne postaje nakon jednog poslušanog stručnog saveta. Dobar roditelj se postaje svakodnevnim učenjem iz iskustva, situacija, promisljanja i donošenja odluka.

to my valentine,(11)U svakodnevnoj gužvi i borbi sa vremenom, izazovima u kojima ni mi ni stariji nemaju iskustva, tri stvari su uvek sigurne: postavljanje ciljeva dalje u budućnost, odlučnost u sprovodjenju odluka i fleksibilnost, tj.adaptacija na novonastale situacije. Možda će neko reći da to uopšte nije lako i sa time se možemo složiti. Nije lako ali nije ni nedostižno. To se uči. Svakoga dana po malo. Vežba se, primenjuje i rezultati se posmatraju. A kada jednom primetite da nove odluke daju rezultate, lako će vam biti da se ponovo usudite. Jer, kao što mi u My NLP kažemo: Ako stalno radite isto, uvek ćete dobiti isti rezultat. Ako rezultatom niste zadovoljni, nešto treba promeniti.

Mi smo spremni za jesenje promene. Spremamo nove radionice za mudre roditelje i pozivamo vas da nam se pridružite u novom ciklusu Akademije za roditelje. Datume, uslove i sve ostale detalje potražite ovde.

Odbacujemo sve što nam više ne treba i uzimamo nova znanja za nove odluke. Jer tako ćemo biti mudriji roditelji svojoj deci!

Marijana Milošević Simić

NLP trener

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s