Igra je jezik učenja

Kreativnost nas razlikuje od ostatka živog sveta i današnji zadatak roditelja i nastavnika je da prepoznaju jedinstvenu kreativnost svakog deteta. Igra, kao spona između onog što dobijaju formalnim obrazovanjem i onoga što im je potrebno, pruža detetu mogućnost da na zabavan način usvaja veštine i znanja i otkriva svoje potencijale.

Imajući u vidu da je rad na razvoju muzičke inteligencije najbolji način da se stimulišu sve ostale vrste inteligencije, budite istrajni u svakodnevnim muzičkim igrama, pevajte, plešite i igrajte se. Deca uče različitom brzinom i na različite načine pa zato u svakoj oblasti treba imati više igara koje podstiču razvoj iste veštine ili znanja.

Brzina kojom su deca u stanju da napreduju, posebno kada im učenje predstavlja zadovoljstvo, često je zbunjujuća nastavnicima. Ipak, kada su nastavnici spremni na fleksibilnost i istraživanje u altenativnim načinima podučavanja, onda savladavanje novih veština prelazi na nivo u kome deca ne primećuju protok vremena a učenje se pretvara u zabavu.
Deca mogu sve! Mogu mnogo više nego što očekujemo, samo je pitanje da li smo našli najbolji način da im objasnimo i da li smo ih u svakom pokušaju ohrabrili. Učite uz njih, sa njima i kroz njih. Rastite i razvijajte se zajedno, budite im podrška, uzor i motivacija. Verujte u njihove sposobnosti i dajte im krila da veruju sebi!

(Odlomak iz pogovora knjige Više od muzičke igre)

Marijana Milošević Simić

Bim Bam

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s