Zašto čekanje da budete spremni ne donosi rezultat

Na prvi pogled, nema ništa loše u tome da čekate pravi trenutak za velike odluke u životu. Nekad nismo spremni za obaveze, nekada za izazove, nekada na to nisu spremni oni koji su nam najbliži, a treba nam njihova podrška. Ali, postoji jedan problem. Ako čekate da budete 100% spremni, da imate sva znanja, veštine, samouverenost i motivaciju da biste uspeli, onda nikada nećete biti spremni. I to je samo zato što ćete biti još bolji tek onda kada krenete.

Mi svoje veštine i znanja poboljšavamo tako što ih koristimo. To što je neko pročitao stotine knjiga ili ima sertifikate o desetinama završenih obuka ne znači ništa ako svo to znanje ne koristi. Svoju samouverenost i motivaciju gradimo na rezultatima koje ostvarujemo, što znači da bez akcije ovo nećemo dobiti.

Setite se kako izgleda motivacioni krug kada uvodite neku novu, vama važnu naviku, na primer redovno vežbanje. Ako čekate da ste potpuno motivisani, verovatni nikada nećete početi. Ali, kada jednom krenete, i kada počnete da dobijate priliv energije od vežbanja, nova energija će sve lakše ulaziti i u vaše telo i u vaš um. I vrlo brzo ćete početi da se radujete odlascima na dodatno punjenje energijom. Isto je i kod dece i oni to rade sasvim prirodno. Zamislite da beba nema motivaciju da ustane i da počne da vežba hodanje. Teško je to i zamisliti, ali, ona daje sve od sebe iako nema ni predstavu šta će joj sve trebati dok ne ovlada tom veštinom. Kreće, a učiće usput. Paradoksalno zvuči, ali,

Jedini način da postanete spremni da nešto uradite je da počnete pre nego što ste spremni.

Zato počnite odmah! Ne sutra, ne sledećeg meseca ili od septembra. Sada. Krenite u susret svojim ciljevima malim koracima. Razmislite ko je prva osoba kojoj biste se javili da vam pruži pomoć, da preporuku, uputi u oblast koja vam je potrebna. Zakažite razgovor, konsultacije, kafu. Pronađite mentora. Slušajte pažljivo i pitajte. To su već veliki koraci. Odvojite vreme da zapišete šta je sve potrebno kako biste bili dovoljno spremni za konkretne korake. Zabeležite važne datume, odredite prioritete i redosled. Napravite spisak šta treba da još saznate, naučite, pročitate. Pričajte sa ljudima iz struke o njihovim iskustvima, i budite dobri prema sebi pa pitajte samo one koji su već uspeli. Ostali će vam uvek naći odlične izgovore zašto nešto ne može da uspe. Zamolite partnera, prijatelje i kolege da vas podrže. Ta će vam podrška biti najvažnija.

Mi ćemo ovih dana krenuti sa najavama Četvrte međunarodne Bim Bam konferencije pa i to može da vam bude putokaz kako da krenete sa ostvarivanjima svojih snova. Znanje, iskustvo, mentorski rad, materijali i didaktička sredstva , sve imamo na jednom mestu. Imamo i ono najvažnije, želju da pomognemo!

Setite se, motivacija se stvara iz akcije! Bez ovih, prvih koraka nigde nećete stići. Sada je vreme da krenete.

Vaši snovi vas čekaju.

Marijana Milošević

Bim Bam

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s