5 sjajnih igara sa Muzičkim žetonima

Od prošlog leta u asortimanu Bim Bam nalaze se i drveni muzički žetoni, proizvod koji je u potpunosti izrađen od ekoloških materijala. Ideja nam je bila da se na jednom mestu nađe materijal za decu različitog uzrasta i potreba kao i da bude za dugogodišnju upotrebu. Evo šta ćete naći u platnenoj vrećici:

  • 60 žetona,
  • 120 simbola,
  • imena nota solmizacijom i abecedom,
  • snizilice i povisilice,
  • položaj u notnom sistemu,
  • notna trajanja,
  • pauze,
  • ritmičke figure,
  • vrste metra,
  • ključevi…

Odabrala sam par predloga kako ove žetone možete koristiti za različite uzraste dece tako da razvijaju više veština istovremeno. I što je takođe važno, kako da se uz naše ekološke žetone dobro zabavite!

1. Igre za razvoj fine motorike
Dajte deci zadatak da vade žetone iz vrećice i stavljaju ih na drugo mesto (čaša, kutija sa otvorom veličineIMG_20220331_111937 žetona, druga vrećica). Ovo mogu da rade samo svojom rukom ali i pincetom za igru. U ovoj igri nam je važno da dete koristi prstiće i ručni zglob dok žetone vadi iz vrećice i stavlja na drugo mesto. Pokreti koje dete ima dok ovo radi – prstićima i zglobom, pokreti su koje deca danas imaju sve manje pa im je funkcija šake sve manje razvijena. Korišćenje pincete ili hvataljke je dodatno važno za razvoj koordinacije oko – šaka i integracije pokreta.
Dodatni nivo igre bio bi da pre nego što premesti žetone u drugu posudu, dete žetone spusti na sto, a onda ih, jedan po jedan, okrene. Ovaj pokret prstiju, šake i zgloba je više nego važan i može se dodatno učiniti korisnim ako menjate udaljenost žetona u odnosu na telo deteta.

2. Potraga za blagom
Ova igra je objavljena u mojoj prvoj knjizi Više od muzičke igre pre 5 godina i tada je zamišljena da se igra sa kamenčićima na kojima su ispisani muzički simboli. Danas je to jednostavnije sa žetonima a igra je zabavnija jer ima čak 120 simbola na jednom mestu.
Odaberite jedan od simbola koji će deca imati zadatak daa pronađu među ostalim. Na primer, izaberite četvrtinu ili notu napisanu na drugoj liniji i dajte zadatak da deca pronađu još neki žeton sa istim simbolom. Obratite pažnju na to da se neke ritmičke figure nalaze samo na jednom žetonu pa je bolje birati imena nota ili notne vrednosti. Za malo stariju decu možete se koristiti i asocijacijama pa zadatak može biti da pronađu sve žetone na kojima je ukupna vrednost jedne četvrtine, na primer.
Čak i kada radite sa najmlađim uzrastom koji ne moraju znati tačno šta znači simbol na žetonu, pojednostavite objašnjenjenje alli ga svakako recite.

3. Igre klasifikacije
Čak i najmlađa deca mogu se igrati igara klasifikacijaIMG_20220329_210727 ili razvrstavanja sličica sa različitim simbolima u različite posude. Bez obzira na to što ne znaju šta tačno piše na žetonima, jako dobro mogu da prepoznaju različite tipove zapisa. A to je ono što nama treba.
Zadajte im da razdvoje slova od nota, note u notnom sistemu od ostalih simbola, solmizaciju od abecede, notne visine o notnih vrednosti… Možete decu podeliti u timove pa da svaki tim skuplja određenu vrstu simbola u svoju posudu ilil da svi istovremeno što brže klasifikuju drvene pločice. Svaki put se potrudite da im obratite pažnju na barem jedan pojam koji može da usput nauči, igrajući se sasvim nečeg drugog.

IMG_20220331_1448374. Igre serijacije
Ovu igru možete igrati na više načina, u zavisnosti od toga koji uzrast dece imate. Možete ređati notne visine (solmizacijom, abecedom ili zapisane u notnom sistemu) ili notne vrednosti, od jedne šesnaestine pa naviše, do cele note.
Možete zadati i samo nekoliko nota iz određene lestvice i kazati koji stupnjevi su u pitanju pa deca treba da prepoznaju i lestvicu i predznake (na primer, stavite žetone fis i cis i kažete da su to 3. i 7. stupanj).

5. Komponovanje

Odredite vrstu takta i zadajte deci da naprave što veći broj taktova sa žetonima koje imaju na raspolaganju. Koristite čačkalice ili drvene štapiće kao taktice.

Kombinujte drvene žetone sa ostalim materijalima iz naše radionice. Potražite katalog i popunite porudžbenicu a mi ćemo vam poslati materijale gde god da se nalazite.

Uživajte u igri!

Marijana Milošević

Bim Bam

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s