Kako se motiviše vaše dete?

Da li ste nekada primetili da kazna koju ste uputili svom detetu nije imala očekivani efekat? Ili ste dete pohvalili a ono nije uopšte odreagovalo? A možda ste primetili da iako ga redovno hvalite, ono sve više gubi interesovanje? Onda vas sigurno interesuje zašto je to tako i šta promeniti!

Svako od nas, pa i mi odrasli, motiviše se na drugačiji način. Osnovna podela je na ljude (decu) koji bi nešto da izbegnu i one koji bi nešto da dobiju. Jednostavnije rečeno, neki se motivišu kaznom a neki nagradom. Naše društvo je, generalno, češće sklono da motiviše kaznom ili pretnjama nego pohvalama i nagradama. Tako dolazimo i do čitavog stava da je Bolje vrabac u ruci nego golub na grani, tj.čitava filozofija da ne tražimo hleba preko pogače. Ipak, neka deca ne samo da će tražiti hleb već i kolače preko pogače. A vrlo često će biti u pravu.

Sada se vi pitate, i dobro je da se pitate, kako se moje dete motiviše i zašto je to važno? Kao prvo, treba prepoznati takozvani smer motivacije, tj. da li je dete efikasnije ako ga motivišete kaznom ili nagradom, pretnjom ili pohvalom. A to je vrlo jednostavno. Ako detetu koje ne ispunjava svoje obaveze oduzmete telefon, na primer, a on se ni malo zbog toga ne uzbudi, vrlo je verovatno da ga kaznom nećete pridobiti. Ako mu zapretite da neće moći da radi nešto što voli dok ne uradi ono što od njega očekujete i ne dobijete rezultat, nemojte više ni pokušavati na taj način. Jer to nije pravi način. Probajte nešto drugo.

I vi se sada možda pitate kako da onda dete nagrađujem a zapravo treba da ga kaznim? Pa nije baš tako jednostavno. Deca koja se motivišu nagradama motivišu se zapravo pohvalama za trud i vizijom kako će biti pohvaljena u budućnosti. To znači da ovakva deca mnogo više razmišljaju o svojim uspesima u budućnosti i to ih pokreće na akciju. Prepoznaćete ih po tome što često vole novitete, planiraju unapred, u stanju su da odlože zadovoljstvo. Oni mogu da zamisle kako će se osećati kada ostvare uspeh i to im pomaže da do njega dođu.

Thoughtful pupil sitting at her deskSada vidite koliko su različiti ovi tipovi motivacije i koliko su sredstva suprotna. Jednostavan primer iz moje lične prakse je devojčica koja odbija da ide na solfeđo jer smatra da je u tome jako loša. Uz to, nastavnica je redovno proziva i daje loše ocene nadajući se da će je to pokrenuti da pokaže svoj kvalitet. Nakon razgovora sa majkom, nastavnica menja strategiju i devojčici predlaže da je, ako je spremna na ozbiljan rad, ona priprema za prestižno takmičenje naredne godine. Promenom strategije i smera motivacije, devojčica je već sebe videla kao nekog ko će biti hvaljen za napredak i momentalno pristaje na dogovor. Od tog trenutka, nastavnica ima nasmejano i zainteresovano dete koje ostvaruje svoj pun potencijal.

Smer motivacije je veoma važan faktor uspeha. Pažljivo osluškujte pokazatelje i primećujte sitne pojedinosti u dečjem ponašanju. Ono što je važno da znate je da ako od malih nogu decu motivišete pohvalom i nagradom koja nije materijalna, možete očekivati da vaše dete raste sa željom za konstantnim napretkom. U suprotnom, može vam se desiti da više nećete imati čime da ga/je kaznite a da rezultata nema.

O tome kako i kada dete hvaliti i nagrađivati, pričaćemo u sledećem tekstu. Više o motivaciji možete saznati u okviru specijalizovanih predavanja Akademije za roditelje i NLP treninga u okviru MyNLP

Marijana Milošević Simić
MyNLP

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s