Šta je najvažnije vežbati na raspustu?

Raspust je vreme kada roditelji školske dece često imaju problem kuda sa njima dok su oni na poslu, kako da im pomognu oko pripreme za sledeću školsku godinu, koliko knjiga da pročitaju do septembra i kako da ih drže zauzetima. Za mnoge roditelje, to je vreme zabrinutosti.

Iako je leto sjajno vreme za usavršavanje akademskih veština, zašto ne bi probali nešto drugačije? Šta ako vam kažem da razvijanje nekih drugih veština dovodi do daleko boljih rezultata u narednoj školskoj godini od vežbanja matematike i čitanja lektire? 

Istraživanje iz oblasti pozitivne psihologije pronašlo je vezu izmedju dobrih socijalno – emocionalnih veština i dobrih rezultata u školi. Rezultati pokazuju da je učenje iz ove oblasti uzrokovalo poboljšanje u školskom uspehu za 13% ali i nešto još važnije. Deca uključena u projekat redje su koristila alkohol i droge, imala redje i kraće periode stresa, anksioznosti i depresije. Tinejdžeri, koji u poslednjoj deceniji pokazuju veću sklonost ka suicidnim idejama, ovim učenjem daleko manje o tome razmišljaju.

Ono što obuhvata socijalno – emotivno učenje predstavlja niz aktivnosti za razumevanje i razvijanje veština empatije i ljubaznosti, saosećanja i kreativnosti. One će dovesti do povećane otpornosti na svakodnevne izazove i veće emocionalne inteligencije što će dovesti do boljeg učinka u školi i životu uopšte.

Evo predloga tema za razgovor i aktivnosti koje podstiču ovaj razvoj:
  • Kako razmišljanje i razgovor o budućnosti daje značenja sadašnjem trenutku.
  • Kako iskazivanje zahvalnosti pomaže da zavole sebe.
  • Pomaganje drugima i razumevanje zašto im treba pomoći.
  • Zašto je važno izvinjenje i usvajanje navike da uvide svoju grešku.
  • Kako da pokažu ljubav na što više različitih načina.
  • Kako jedno dobro delo pokreće čitav niz novih.
  • Kako da sami sebe motivišu
  • Zašto samosažaljenje nije produktivno.
  • Zašto je važno gajiti prijateljstvo.
  • Kako razumeti razloge sopstvenog i tuđeg lošeg ponašanja.
Mnogo tema, veoma dubokih i opširnih, zar ne? Teme su važne za sve uzraste dece ali i za nas, odrasle. Naravno da će nam biti lako da o ovome pričamo sa decom ako znamo i svoj stav pa vas zato pozivam da i sami odaberete neke od tema kojima ćete se prvo pozabaviti. Razmislite šta vam je važno da deci prenesete kao poruku. Imate li neki lični stav o tome, imate li neko iskustvo koje bi mogli da podelite? Možda da ispričate neku priču sa izmišljenim junacima a da opisuje situaciju iz koje će dete shvatiti poruku. A onda pustite dete da vam kaže svoje mišljenje. Poslušajte ga. I ne osuđujte ako vam se ne dopada. Razmislite, ima li potreba za nekom intervencijom? Često se desi da deca imaju mudriji stav o nekim, nama tako teškim temama, koje oni vide jednostavno, čisto i lako. To je proces u kome svi učimo, zato budite strpljivi. Razvijajte životne veštine deteta kako bi za godinu, dve, pet ili deset bili ponosni i spokojni. Jer, šta je važnije od toga za jednog roditelja?
Ova tema je i jedna od važnih segmenata NLP Akademije za roditelje koja će od septembra ponovo raditi na savremenom obrazovanju roditelja u My NLP. Prijavite se na vreme i obezbedite sebi sigurno mesto!
Marijana Milošević Simić,
NLP trener
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s