Kako pevanje bebama poboljšava njihovo zdravstveno stanje

Studija koja je sprovedena u bolnici Beth Israel Hospital u Njujorku, a koja je u analize uključila još 11 bolnica, pokazala je da je pevanje i sviranje od velikog značaja za razvoj prevremeno rođene dece.

Naime, u ceo projekat uključene su 272 bebe koje su u stomaku provele maksimum 37 nedelja. Roditelji su bili ohrabreni da svojim bebama pevaju i da im eventualno sviraju na jednostavnim udaraljkama. Bebe su bile uključene u istraživanje 2 nedelje tokom 1MusicTherapy009kojih su im roditelji redovno pevali pesme po svom izboru. Primećeno je da se ovim bebama značajno usporavao srčani ritam i da su lakše disale dok su primale ”muzičku terapiju“. Takođe je primećeno da su bebe i bolje sisale a da su im tada najviše prijale uspavanke. Posebno je zanimljivo da se nivo kiseonika u krvi povećava kada su na repertoaru dečje pesmice. U istoj bolnici pre par meseci je dokazano da bebama kojima je puštana klasična muzika, brže dobijaju na težini od ostalih beba. Naime, tu se muzika Mocarta pokazala kao najefikasnija, mada ni Bah nije mnogo lošije prošao.  Ova istraživanja se direktno nadovezuju na istraživanje iz Kanade 2009. kada je dokazano da muzika umiruje bolove kod prevremeno rođene dece i to za vreme vađenja krvi. Tada je stigla sugestija da je bebama potrebno pevati ili puštati klasičnu muziku.

Najbolji izbor pesama za prevremeno rođene bebe ne postoji. Roditelji su ti koji će birati pesme i praviti svoju kompilaciju hitova. Ono što je sugestija naučnika je da se pesme pevaju sporije i da tako liče na uspavanke, posebno kada se bebe hrane. Ovaj muzički tretman se trenutno sprovodi  u 24 bolnice širom Amerike. Ipak, ono što je još važnije je da je jeftin, dostupan a pri tom i – efikasan!

Marijana Milošević Simić

Bim Bam

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

 

One thought on “Kako pevanje bebama poboljšava njihovo zdravstveno stanje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s