Pevanjem do lakšeg disanja

Već duže vreme u Londonu, u bolnici Royal Brompton, profesionalni muzičari rade sa grupom plućnih bolesnika koji pevanjem žele da poboljšaju stanje svojih pluća. Naime, svi pacijenti imaju dugogodišnje dijagnoze vezane za različite respiratorne probleme i svima je cilj da pevanjem nauče da dišu bolje. Zna se da tehnike disanja dovode do bolje upotrebe vazduha koji je u telo unet, a ovo je, čini se, najjednostavnija i najjeftinija metoda da dugogodišnji plućni bolesnici, uz zabavne vežbe nauče kako da pravilno dišu.

Do sada se sa asmatičarima radilo na disanju kroz vežbe vezane za jogu i tai chi, a ovo je Breathing-space_1992955cprvi primer horskog pevanja koji se koristi u ovakve terapeutske svrhe. Plućni bolesnici, bez obzira na dijagnozu, najčešće imaju problem sa količinom vazduha koji mogu da udahnu i izdahnu. Oni udišu kratko i plitko, pa ih nedostatak kiseonika tera da to rade često, što dovodi do toga da se brzo zadišu. Problem se usložnjava čim se u sve uključi i bilo kakva fizička aktivnost, makar i najmanja.  Na radionicama imaju priliku da nauče pravilno držanje tela kao i pevačke tehnike udaha i izdaha koje treba da im pomognu da svoje disanje sinhronizuju sa pokretima tela u svakodnevnim situacijama.

Ovaj vid terapije neće moći da obuhvati veliki broj pacijenata, jer neki, naprosto, ne žele da pevaju, dok je drugima zdravstveno stanje takvo da se već inače bore za dah. Ipak, smatraju na klinici, ovo je veliki korak za pacijente koji još uvek nemaju nekoliko teških dijagnoza i koji će, učenjem kako da sebi najlakše pomognu, moći da spreče razvoj novih plućnih obolenja. Kada se ovakvom angažmanu doda i činjenica da se horskim pevanjem spušta krvni pritisak, ujednačava srčani ritam i podstiče rad hormona, onda sve dobija novu dimenziju. Podjednako važno je dodati i koliko zabave donosi zajedničko pevanje i socijalizacija – ponekad važnija od svakog leka.

Marijana Milošević Simić

Bim Bam

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s